Magesaftundersøkelse
Hva består
magesaften av?
Magesaften består hovedsakelig av saltsyre og enzymer som utskilles fra magesekkens indre overflate. Saltsyren og enzymene arbeider sammen om å bryte ned maten kjemisk.
Hvorfor
tar man prøve av magesaften?
Har du for lite magesyre, kan dette være et tegn på perniciøs blodmangel eller magekreft.
Produserer du for mye magesyre, kan det være et tegn på f.eks. at du har en svulst i bukspyttkjertelen. Skyldes dette for kraftig stimulering fra de nervene som forsyner saltsyrekjertlene, kan man i dag operere det ved å skjære over disse nervetrådene. En slik operasjon kalles for en vagotomi.
Hva
skjer under selve undersøkelsen?
- For å kunne hente opp magesaften er det nødvendigå føre en plastslange ned gjennom spiserøret, enten gjennom nesen eller munnen.
- Plastslangen har først ligget i varmt vann slik at den er myk og smidig.
- Det letteste er om du nærmest prøver å svelge slagen samtidig med at den føres ned, evt. ved å drikke litt vann samtidig. Slangen, som har blitt smurt i forveien, glir lett både når den skal ned og opp.
- Når slangen er på plass settes en sprøyte på den løse enden slik at magesaften kan suges opp.
Gjør
undersøkelsen vondt?
Det gjør ikke vondt å få ført slangen ned i maven, men det kan gi litt kvalme eller oppstøt idet slangen passerer svelget. Det tar som regel ikke mange sekunder å føre slangen ned, og når slangen er på plass sjenerer det ikke.
Hvor lang tid
tar selve undersøkelsen?
Undersøkelsen tar normalt ca. en time.
Må man innlegges på sykehus?
Nei, du trenger ikke legges inn på sykehus.
Etter et opplegg av Carl J. Brandt,
lege