Hemoroider

Hva er hemoroider?

haemorider

Omlag halvdelen av alle nordmenn over 50 år har hemoroider. Det er små, blodfylte knuter (åreknuter) som i starten sitter like innenfor, men senere også utenfor, endetarmsåpningen.

De er, og fortsetter med å være, godartede. De kan imidlertid være svært sjenerende, med smerter, svie, kløe, slimavgang og sist, men ikke minst blødning. Hvis du observerer blod på avføringen og har symptomer som nevnt ovenfor, dreier det seg sannsynligvis om hemoroider.

Hva er tegnene på hemoroider?

Normalt tviler ikke legen på at det er hemoroider, men det er viktig å få konstatert at det ikke samtidig er andre forandringer som kan medføre blødning. Forandringer som krever spesiell oppmerksomhet eller inngripen.

Hvordan behandler man hemoroider?

Mosjon og fysisk aktivitet er viktig for å forebygge hemoroider. Jo mer man sitter i ro, jo verre kan problemet bli.

Hemoroider kan godt forsvinne av seg selv. Spesielt hvis de er en følge av forstoppelse. Det er en svært vanlig årsak. Det er derfor viktig å behandle forstoppelsen.

I lette tilfeller er det mange som føler lindring ved bruk av spesielle hemoroide salver og kremer, som legen kan skrive ut resept på.

I de litt vanskeligere tilfellene kan hemoroider fjernes ambulant hos en spesiallege. Man bruker et spesialt appartat til å skyte et stramt gummiband over hemroideroten. På denne måten hindrer man blodet i å strømme til, og hemoroiden vil visne bort. Innsprøytning av blodstørknende stoff direkte i hemoroidene er en annen mulighet.

Ved de såkalte tredje grads hemoroider vil man som regel anbefale operasjon der hemoroidene skjæres bort. Det kan være litt smertefullt før man er restituert etter to - tre uker. Ved denne metoden er det mer enn 90 prosent sjanse for at hemoroidene er varig helbredet.

Hvordan er prognosen?

Etter hemoroider kan det fortsatt være små, til tider litt ømme, hudlapper ved endetarmsåpningen, såkalte marisker. Hvis de er sjenerende kan de fjernes, men det er sjelden nødvendig.

Skrevet av Odd Helge Gilja, lege, Dr. med., etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist og Per Grinsted, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler