Øresmerter

Hva kan årsaken til øresmerte være?

Smerter i øret kan stamme fra øregangen eller mellomøret.

Øre

Ørevoks

I øregangen kan det samle seg ørevoks, som til sist danner en hel propp. Dette hemmer hørselen, og det gjør kanskje også vondt.

Du kan bløte opp en slik propp med litt glyserin, eller du kan kjøpe dråper på apoteket som er spesielt egnet til formålet. Vanligvis krever det et besøk hos legen, som så vil skylle ut ørevoksen. Det hjelper ikke å anvende vattpinne da de oftest bare skyver ørevoksen lengre inn i øret og dermed gjør vondt verre. Les også om øregangseksem.

Eksem

Eksem i øret kan også gi smerter. Hvis du har eksem, skal du være forsiktig med å bruke vattpinne eller andre lignende instrumenter til å pirke i ørene med. Det gjør som regel også vondt verre. Kanskje skal du ha dråper, som kan lindre og hele de irriterte øregangene. Les om øregangseksem.

Mellomørebetennelse

Men ellers kommer smerten som regel fra lenger inne. Mellomørebetennelse - med eller uten bakterier - er den vanligste årsaken. På grunn av en trykkforhøyelse i mellomøret, spennes og utspilles trommehinden. Det svekker hørselen og gjør vondt.

Nesedråper, som fås i reseptfrie på apoteket, har til formål å minske hevelse i slimhinnene så det kommer luft gjennom det såkalte eustakiske rør fra nesehulen til mellomøret. Dette letter trykket og smertene forsvinner.

Hvordan behandles mellomørebetennelse ?

Gode råd

Men ellers kan du prøve å ligge litt høyt med hodet når du skal sove, og ta et par lette smertestillende tabletter som acetylsalisylsyre eller paracetamol.

Husk på at det alltid gjelder egne regler for medisinsk behandling av barn med smerter og feber. Du kan gi dem smertestillende tabletter. Ta kontakt med lege dersom du er i tvil om hva som feiler ditt barn.

Skrevet av Atle Klovning, spesialist i allmennmedisin. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler