Bihulebetennelse (sinusitt)

Hva er bihulebetennelse?

Bihuler

Bihulebetennelse er en betennelse i ett eller flere av de hulrommene i som ligger i kontakt med nesehulen. Etter ca. 6-års alderen har man i alt fire par slike hulrom. Symptomene er typisk smerter lokalisert til kinn, bak øynene, i pannen eller sjeldnere i bakhodet. Lidelsen forekommer hyppigst hos større barn og voksne. Det viktigste i behandlingen er å få gjenopprettet avløpet fra de betente hulrommene.

Hvorfor får man bihulebetennelse?

Normalt passerer luft, slim og væske fritt ut og inn av bihulene. Ved bihulebetennelse er passasjen ut i nesehulen og nesesvelget lukket helt eller delvis på grunn av en hevelse i slimhinnen i nesen. Neseslimhinnen vil svulme opp ved for eksempel en forkjølelse eller influensa. Alle forkjølelser påvirker bihulene og det vil derfor være en glidende overgang mellom forkjølelse og bihulebetennelse. Hvis betennelsen forekommer hyppig eller hvis den varer i mer enn tre måneder anses den for å være kronisk. Noen ganger kan en betennelse i kjevehulen skyldes en betent tannrot.

Hvordan oppleves en bihulebetennelse?

Hva kan man gjøre for å unngå å få bihulebetennelse?

Det viktigste er at passasjen mellom bihulene og nesen ikke lukkes. Når man blir forkjølet vil det derfor være en god ide å sørge for god passasje ved å bruke medisin som nedsetter hevelsen i neseslimhinnen (De fleste typer nesedråper og nesespray mot forkjølelse du kan kjøpe på apoteket har denne virkningen.)

Gode råd når man har symptomer på bihulebetennelse

Bihulebetennelse

Forverring av en bihulebetennelse

I noen sjeldne tilfeller kan bihulebetennelsen spre seg til skjelettet, hjernen og hjernehinnene.

Hvordan kan bihulebetennelse behandles?

Etter et opplegg av Lars Trier Hansen, overlege. Oppdatert i 2015.


Relevante artikler