Forkjølelse - slik lindrer du

Hva er forkjølelse?

Forkjølelse er en virussykdom primært lokalisert til neseslimhinnen. Mer enn 100 forskjellige virus kan forårsake forkjølelse. Det karakteristiske tegn er at nesen renner. Sykdommen er veldig vanlig i vinterhalvåret. Sykdommen rammer spesielt barn, men ses i alle aldersklasser.

Når smitter en forkjølet person?

En person smitter fra dagen før, sykdommen bryter ut til 1-3 dager etter utbrudd. Smitten skjer med luftbårne dråper i forbindelse hoste og nys. Smitten kan også skje via hendene hvis man har fått virus på hånden og deretter fører hånden opp til øynene eller nesen.

Hvordan lindres forkjølelse?

Tett nese kan lindres ved å bruke nesespray som demper hevelsen av neseslimhinnen.

Sov med hodet høyt om natten. Bruk eventuelt en ekstra hodepute, det får også hevelsen i nesen til å synke. Hos små barn: løft hodeenden på sengen, f.eks. med et par telefonkataloger under benene på sengen.

Hva skal man være særlig oppmerksom på ved forkjølelse?

Forkjølelse er som regel en godartet lidelse, som varer 1-2 uker. Det skjer en gang imellom at sykdommen setter seg til betennelse i øyne, bihuler, mellomører, hals eller luftveier. Ved mistanke om dette kan det være en god ide å oppsøke lege, da slik forverring kan kreve behandling.

Kan man gå på jobb når man er forkjølet?

Vanligvis er man kun lett medtatt av sykdommen og er derfor i stand til å passe sitt arbeide. Man skal være forberedt på å bli hurtig trett, og at man sannsynligvis ikke kan arbeide for full styrke.

Kan man unngå å bli smittet med forkjølelse?

Da forkjølelse smitter fra dagen før sykdommen bryter ut, er det vanskelig å unngå smitte. Typisk er man forkjølet 2-4 ganger i året.

Smitterisikoen kan man begrense ved å holde avstand til den forkjølte såvidt det er mulig. De alminneligste forkjølelsesvirus smitter sannsynligvis kun i en avstand av 1-2 m fra den forkjølte person, dvs. hoste-nyse avstand for luftbårne dråper.

Den forkjølte personen skal være påpasselig med håndvask etter å ha pusset nesen. Vask hendene etter å ha berørt den syke, og sørg for god utluftning.

Skal forkjølelse behandles med penicillin eller et annet antibiotika?

Nei, forkjølelse forårsakes av virus og behandles ikke med antibiotika. Det er kun i tilfeller av evt. komplikasjoner slik medisin kan være nødvendig. Mulige komplikasjoner er f.eks.: øyebetennelse, bihulebetennelse, mellomørebetennelse, halsbetennelse og lungebetennelse. Årsaken til disse kan være at en bakteriell infeksjon har kommet i tillegg.

Skrevet av: Atle Klovning, spesialist i allmennmedisin og oppdatert av: Kristian Sæthre, lege.


Relevante artikler