Skjema over vitaminer
Klikk her for å gå til skjemaoversikt over mineraler
Artikkel | Hovedkilder i norsk kost | Anbefalt daglig inntak | Mangeltilstander |
Fakta om vitamin A (retinol) | Smør, margarin, kjøtt, lever, leverpostei, fet fisk, tran, meieriprodukter, gulrot, grønne bladgrønnsaker |
900 RE for menn 800 RE for kvinner 1200 RE for ammende 1 retinolekvivalent (RE) = 1mikrogram retinol |
Nedsatt immunitet, nattblindhet, xeroftalmi, keratomalaci |
Fakta om vitamin B1 (tiamin) | Sammalt mel, innmat, erter og bønner, magert svinekjøtt | 1,1-1,4 mg for menn 1,0-1,1 mg kvinner 1,5 mg for gravide 1,6 mg for ammende |
Beri beri, Wernickes encephalopati |
Fakta om vitamin B2 (riboflavin) | Melk og ost, kjøtt og innmat, fisk, egg, kornprodukter | 1,3-1,6 mg for menn 1,2-1,3 mg for kvinner 1,6 mg for gravide 1,7 mg for ammende |
Stomatititt, Cheilose, glossitt, dermatitt |
Fakta om niacin (B3) | Kjøtt og innmat, kornvarer og poteter, fisk, melk, ost og belgfrukter | 15-19 NE for menn 13-15 NE for kvinner 17 NE for gravide 20 NE for ammende 1 niacinekvivalent (NE) = 1 mikrogram niacin |
Pellagra |
Fakta om vitamin B6 | Kjøtt, fugl, lever, fisk, kornprodukter og grønnsaker | 1,2-1,5 mg for menn 1,1-1,2 mg for kvinner 1,4 for gravide 1,5 for ammende |
Ses sjelden alene, men kan gi anemi, depresjon, gastrointestinale og nevrologiske symptomer |
Fakta om folinsyre (B9) | Grønne grønnsaker, bønner, leverpostei, grovt brød og grove kornprodukter, sitrusfrukter | 300 mikrogram 400 mikrogram for gravide og ammende |
Makrocytær anemi, glossitt, myelopati, nevralrørdefekter hos fostre |
Fakta om vitamin B12 | Kjøtt, egg, melk, ost, lever og fisk | 2 mikrogram 2,6 mikrogram for ammende |
Perniciøs anemi, neurologisk symptomer |
Fakta om pantotensyre (B5) | Animalske matvarer, kornvarer og belgfrukter, grønnsaker og frukt | 4-7 mg | Mangel ikke sett hos mennesker Forstyrret nervefunksjon hos forsøkspersoner |
Fakta om vitamin C | Frukt, spesielt sitrusfrukter, bær, juice, grønnsaker, poteter | 60 mg 70 mg for gravide 90 mg for ammende |
Apati, muskelsvakhet Skjørbuk, forsinket sårheling |
Fakta om vitamin D | Margarin, fet fisk, rognleverpostei og tran Ekstra-lett melk Sol-lys |
5 mikrogram 10 mikrogram>60 år 10 mg for gravide og ammende |
Rakitt, osteomalaci |
Fakta om vitamin E | Flerumettede oljer, plantemagarin, nøtter, bønner, hvetekim, fet fisk og tran | 10 mg for menn 8 mg for kvinner 10 mg for gravide 11 mg for ammende |
Hemolytisk anemi hos premature, sensomotoriske symptomer |
Fakta om vitamin K | Bladgrønnsaker, kjøtt og kornprodukter (tarmbakterier) | 1 mikrogram / kg kroppsvekt | Hemoragisk diatese, dårlig blodlevring, blødningstendenser |
Skrevet av Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog