Skjema over vitaminer

Klikk her for å gå til skjemaoversikt over mineraler

Artikkel Hovedkilder i norsk kost Anbefalt daglig inntak Mangeltilstander
Fakta om vitamin A (retinol) Smør, margarin, kjøtt, lever, leverpostei,
fet fisk, tran, meieriprodukter, gulrot, grønne bladgrønnsaker
900 RE for menn
800 RE for kvinner
1200 RE for ammende

1 retinolekvivalent (RE) = 1mikrogram retinol

Nedsatt immunitet, nattblindhet, xeroftalmi, keratomalaci
Fakta om vitamin B1 (tiamin) Sammalt mel, innmat, erter og bønner, magert svinekjøtt 1,1-1,4 mg for menn
1,0-1,1 mg kvinner
1,5 mg for gravide
1,6 mg for ammende
Beri beri, Wernickes encephalopati
Fakta om vitamin B2 (riboflavin) Melk og ost, kjøtt og innmat, fisk, egg, kornprodukter 1,3-1,6 mg for menn 1,2-1,3 mg for kvinner
1,6 mg for gravide
1,7 mg for ammende
Stomatititt, Cheilose, glossitt, dermatitt
Fakta om niacin (B3) Kjøtt og innmat, kornvarer og poteter, fisk, melk, ost og belgfrukter 15-19 NE for menn 13-15 NE for kvinner
17 NE for gravide
20 NE for ammende

1 niacinekvivalent (NE) = 1 mikrogram niacin

Pellagra
Fakta om vitamin B6 Kjøtt, fugl, lever, fisk, kornprodukter og grønnsaker 1,2-1,5 mg for menn 1,1-1,2 mg for kvinner
1,4 for gravide
1,5 for ammende
Ses sjelden alene, men kan gi anemi, depresjon, gastrointestinale og nevrologiske symptomer
Fakta om folinsyre (B9) Grønne grønnsaker, bønner, leverpostei, grovt brød og grove kornprodukter, sitrusfrukter 300 mikrogram
400 mikrogram for gravide og ammende
Makrocytær anemi, glossitt, myelopati, nevralrørdefekter hos fostre
Fakta om vitamin B12 Kjøtt, egg, melk, ost, lever og fisk 2 mikrogram
2,6 mikrogram for ammende
Perniciøs anemi, neurologisk symptomer
Fakta om pantotensyre (B5) Animalske matvarer, kornvarer og belgfrukter, grønnsaker og frukt 4-7 mg Mangel ikke sett hos mennesker
Forstyrret nervefunksjon hos forsøkspersoner
Fakta om vitamin C Frukt, spesielt sitrusfrukter, bær, juice, grønnsaker, poteter 60 mg
70 mg for gravide 90 mg for ammende
Apati, muskelsvakhet

Skjørbuk, forsinket sårheling

Fakta om vitamin D Margarin, fet fisk, rognleverpostei og tran
Ekstra-lett melk
Sol-lys
5 mikrogram
10 mikrogram>60 år
10 mg for gravide og ammende
Rakitt, osteomalaci
Fakta om vitamin E Flerumettede oljer, plantemagarin, nøtter, bønner, hvetekim, fet fisk og tran 10 mg for menn
8 mg for kvinner
10 mg for gravide
11 mg for ammende
Hemolytisk anemi hos premature, sensomotoriske symptomer
Fakta om vitamin K Bladgrønnsaker, kjøtt og kornprodukter (tarmbakterier) 1 mikrogram / kg kroppsvekt Hemoragisk diatese,
dårlig blodlevring, blødningstendenser

Skrevet av Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog


Relevante artikler