Praktiske hjelpere for ammende kvinner

Et bryst med morsmelk er i utgangspunktet alt som skal til for å lykkes med ammingen. Men noen ganger trenger man litt ekstra hjelp. NettDoktor har sett nærmere på produkter som kan gjøre både amming og oppbevaring av morsmelk lettere.

Av: Kristin Hauge Klemsdal - NettDoktor.no


Noen hjelpemidler for ammende kvinner: (f.v) Brystskjold/ammeskjold, melkeoppfanger, tåteflaske med festesystem for poser med morsmelk og ammeinnlegg i ull.

Utpumping og lagring av morsmelk

Hvis man har for mye melk, eller ønsker å pumpe ut og lagre melken til senere bruk, er det greit å benytte seg av en brystpumpe. Pumpene er utstyrt med en sugekopp som settes på brystet. Det dannes et vakuum, og melken presses ut. Det finnes både elektriske pumper og håndpumper. For håndpumper ligger prisen på rundt 500 kroner, og det er fire-fem ulike modeller å velge i. 

Etter at man har pumpet ut melken, er det om å gjøre å oppbevare den riktig. Til dette kan man benytte spesielle fryseposer for morsmelk. Posene har millimetermål, som gjør at man kan vite nøyaktig hvor mye melk de inneholder. Produsenten Aventi har laget en spesialtåteflaske med praktisk dispensersystem, slik at man kan feste posen inne i flasken. 

Hjelp ved såre bryst og melkelekkasje

Den første tiden man ammer er sårhet ofte et problem. Ulike kremer eller salver pleier å ha en gunstig effekt på sprukken hud og sårhet. På apoteket kan man kjøpe kremen Ungumentum M, som er mye brukt i denne forbindelse. 

Ved sårhet kan man også beskytte brystet med et ammeskjold eller brystskjold. Skjoldet er formet etter brystvorten, og er laget i silikon eller glass. Det legges utenpå brystvorten slik at barnet suger på skjoldet og ikke direkte på brystet. 

Når melkeproduksjonen kommer godt i gang, er mange ammende kvinner plaget med lekkasje fra brystene. Ammeinnlegg kan anvendes både for å unngå at melk lekker ut og setter flekker på klærne, samtidig som det beskytter brystet. Hvis man får trekk på brystene kan resultatet lett bli en smertefull brystbetennelse. Ammeinnlegg er å få kjøpt både som engangsprodukt i papir, og som gjenbruksprodukt i ull.

Når barnet suger, opplever mange kvinner at det samtidig renner melk fra det andre brystet. Denne overskuddsmelken kan man samle opp og bruke senere. Her kan man bruke en såkalt melkefanger, i stedet for ammeinnlegg. Melkefangeren er laget som en kopp i silikon. Den settes på brystet, melken samler seg i koppen og absorberes av en liten svamp. 

(Sist oppdatert: tirsdag 18. august,år 2000)Relevante artikler