Endometritt

Av Kathrine Woie, lege

Hva er endometritt?© M.T. Petterson 2000

Endometritt er en betennelse i livmorslimhinnen. Betennelsen oppstår først og fremst hvis det er skapt en sårflate i livmoren, slik som ved spiralinnsetning, utskrapning eller fødsel.


Hvordan får en endometritt?

Etter fødselen er det en sårflate i livmoren der morkaken har vært festet. Dette gir en dårligere beskyttelse mot infeksjon enn en hel hinne gir. Særlig er livmoren utsatt for infeksjon hvis deler av morkaken, fosterhinner eller blodlevringer fortsatt er igjen i livmoren. Dette døde vevet gir god grobunn for bakterier.

Livmoren forurenses med bakterier under fødselen. Bakteriene kommer fra skjeden eller endetarmen. Disse bakteriene kan nå livmorhulen og lage en betennelse i slimhuden i livmoren. Dette er endometritt. Det kalles også barselfeber.

Noen ganger kan infeksjonen spre seg til egglederne (salpingitt), ut i bukhulen og til bindevevet i bekkenhulen. Dette vil kunne gi en generell og stor infeksjon.


Hva er symptomene på endometritt?

Ved endometritt vil kvinnen ha feber og illeluktende utflod. Dette må ikke forveksles med normal renselse som også har en spesiell, men ikke vond lukt. Kvinnen kan ha smerte ved trykk på magen over livmoren. Da involverer infeksjonen ofte flere strukturer og organer enn bare livmoren. Dette kan være for eksempel eggstokk eller bukhule.

Av og til kan bakteriene spre seg til blodbanen og gi blodforgiftning (sepsis). Med sepsis vil kvinnen bli allment dårlig og medtatt med høy feber og frysninger.


Hvordan stiller legen diagnosen?

Legen gjør først en generell undersøkelse for å utelukke andre årsaker til feberen. Videre gjøres en gynekologisk undersøkelse og en ultralydundersøkelse. Under den gynekologiske undersøkelsen tas det bakterieprøve fra skjeden, mormunnen og eventuelt også livmorhulen. Prøvene sendes til dyrkning etter bakterier. På ultralyd undersøkes det etter rester av morkaken eller fosterhinner i livmorhulen.

Det tas blodprøver hvor en analyserer om det er tegn til infeksjon i blodbilde. Hvis det er mistanke om sepsis, utføres det også blodkultur. Blodkultur vil si at blodprøven sendes til dyrkning etter bakterier.

Diagnosen stilles etter funn på den gynekologiske undersøkelsen og ultralydundersøkelsen. Prøvesvar styrker diagnosen og kan gi svar på hvilken bakterie det er.


Hvordan behandles endometritt?

Behandlingen for endometritt er antibiotika. Om det er mistanke om morkake- eller hinnerester i livmoren, gjøres også en utskrapning for å fjerne et mulig infeksjonsfokus.


Relevante artikler