Lungebetennelse (pneumoni)

Hva er lungebetennelse?

barn sykehus

Lungebetennelse er en betennelsesprosess i selve lungevevet. Betennelser kan forårsakes av en lang rekke mikroorganismer (virus, bakterier, sopp og parasitter) men også av etsende kjemikalier (f.eks. ved innånding av mageinnhold eller giftige gasser under en brann).

Halvparten av lungebetennelsene skyldes bakterier, og flertallet av disse skyldes streptokokkbakterien pneumokokken som gir den mest typiske lungebetennelsen. Det er denne typen lungebetennelse det følgende handler om.

Hvordan får man lungebetennelse?

Man smittes typisk ved innånding av mikroorganismene. Mer sjelden oppstår lungebetennelser ved at bakteriekolonier fra en infeksjon et annet sted i kroppen, f.eks. en knokkelinfeksjon, via blodbanen vandrer til lungene og slår seg ned.

Hvis man er tilstrekkelig svekket og kaster opp, kan man risikere å innånde mageinnhold, som dels gir en kjemisk lungebetennelse, og dels kan innføre mikroorganismer i lunger som nå har en skadet og dermed ubeskyttet indre overflate.

Hva er symptomene på lungebetennelse?

Hvem er særlig utsatt?

Gode råd

Hvordan stiller legen diagnosen lungebetennelse?

Hvordan er prognosen?

Hvordan behandles lungebetennelse?

Den antibiotiske behandlingen av en pneumokokklungebetennelse vil som regel bestå av penicillin. Det kan også komme på tale med forskjellige støttende tiltak

Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler