Kvalme og oppkast i graviditeten

Hvorfor er du så kvalm om morgenen?

Kvalme og oppkast i den første halvdelen av graviditeten er meget vanlig. Ubehagelighetene kan imidlertid inntreffe i ulik grad. Mange opplever kun litt morgenkvalme og en enkelt brekning, mens andre er plaget av voldsom kvalme og kaster opp en rekke ganger.

De fleste kvinner slipper kvalme og oppkast etter de første tre månedene, og bare noen få har problemer etter 4-5 måneder.

Hvorfor kaster du opp?

Man har ennå ikke kommet fram til en fullverdig årsaksforklaring. Men det er nærliggende at det skyldes hormonpåvirkning eller en ubalanse i blodsukkeret.

Andre nevnte årsaker er stress og overbelastning.

Kan kvalmen og oppkasten være farlig?

Hvis du kaster opp så mye at du mister for mye væske, salt og ernæring, kan det være skadelig for både deg og fosteret.

Ved alvorlige tilfeller kan det oppstå en uttørring av kroppen. Hvis du blir svimmel, ikke kan tisse, blir tørr i munnen og får sprukne lepper, skal du kontakte lege. Behandlingen av uttørring består i å gi væske. Hvis væsken ikke kan holdes nede, blir den gitt intravenøst.

Hva kan du selv gjøre for å unngå kvalme og oppkast?

Følgende råd kan hjelpe i de fleste tilfeller:

Hvis du har morgenkvalme og kaster opp om morgenen, kan du prøve å spise litt før du står opp av sengen. (Det nytter ikke å gå ut og tisse først, eller å hente maten først, da virker det ikke !) Få mannen din til å servere en liten frokost på sengen, eller forbered et brett med mat kvelden før som kan stå klar ved sengen.

Når skal du oppsøke lege?

Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier og Vibeke Manniche, barnelege, Ph.D.


Relevante artikler