Spontan abort

Hva er spontan abort?

Spontan abort betyr at en graviditet ufrivillig avbrytes så tidlig at fosteret ikke kan overleve. Dette skjer som regel før 12. graviditetsuke.

Hos alle kvinner er det risiko for at graviditeten ender med spontan abort. Risikoen for spontan abort er 10 - 35 prosent, avhengig av morens alder.

Hvilke symptomer tyder på utvikling av spontan abort?

De hyppigste symptomene på spontan abort i graviditeten er underlivsblødninger og underlivssmerter.

Underlivsblødninger

Hvis du er gravid og blør fra underlivet, bør du undersøkes av legen din.

Legen vil som regel gjøre en gynekologisk undersøkelse for å avgjøre om blødningen kommer fra livmorhulen, livmorhalsen eller selve skjeden. Legen vil samtidig vurdere om livmorhalskanalen er lukket. Hvis livmorhalsen er avkortet eller hvis livmorhalskanalen står åpen kan det være tegn på en begynnende abort. Legen vurderer også selve livmorens størrelse og om den er bløt eller fast å kjenne på. Hvis livmoren samtidig er spent og øm, bekrefter det mistanken om en begynnende abort. Hvis legen din er i tvil, vil du bli henvist til en ultralydundersøkelse hos en spesialist eller på sykehus.

Blødningen kan være kraftig som en menstruasjon eller enda kraftigere og ledsaget av underlivssmerter. Hvis du har underlivssmerter kan disse sitte enten fortil over skambenet eller stråle mot ryggen. Det beste du kan gjøre er å kontakte legen din.

Symptomer på abort kan også være småblødninger eller brunlig/blodig utflod dag etter dag. Mange har uskadelige småblødninger tidlig i graviditeten. Men også i denne situasjonen bør du bli undersøkt av legen din.

Tidligere ble kvinner med truende spontan abort innlagt til avlastning på sykehus. Det er ikke belegg for effekten av dette, og det er aldri ført bevis for at fysisk aktivitet kan skade en for øvrig normal graviditet.

Man krever ikke lengre at den gravide holder sengen ved truende abort, og hun kan utføre sine daglige gjøremål som hun pleier. De fleste blir likevel sykemeldt av egen lege så lenge de blør.

Underlivssmerter:

Er det mulig å forhindre spontan abort?

Hvis man aborterer flere ganger

Jo høyere alder hos den gravide, desto større risiko for spontan abort. Visse sykdommer/tilstander øker denne risikoen, for eksempel kromosomavvik hos enten moren eller faren og autoimmune sykdommer. Hvis man aborterer tre ganger etter hverandre vil man bli tilbudt en utredning for dette på sykehus. Det regnes da som habituell (gjentatt) abort.

Etter et opplegg av Charlotte Floridon, lege og Niels Lund, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler