Blodmangel under graviditeten

Hva er årsaken?

Som kvinne er du i det store og hele mer utsatt for blodmangel enn menn. Dette skyldes kvinnens månedlige menstruasjoner. Mange kvinner i Norge får ikke i seg nok jern gjennom kosten til å opparbeide jernreserver som er store nok til å dekke det økte behovet i svangerskapet.

Hva er det som skjer?

For å ha nok blod tilå forsyne fosteret med næring og oksygen via morkaken, begynner kroppen din å produsere mer blod. Man regner med at blodvolumet er nesten 50 prosent større i graviditeten. Økningen i blodvæske (plasma) er relativt større enn økningen i de røde blodlegemene, slik at hemoglobinkonsentrasjonen (Hb; blodprosenten) faller, selv om det faktisk er en økning av røde blodlegemer i blodet. Til produksjonen av de røde blodlegemene trengs det fremfor alt jern. Hvis du ikke spiser litt mer jern enn ellers, vil det kunne bli for lite til å produsere den ekstra mengden røde blodlegemer du trenger i svangerskapet. Fallet i hemoglobin blir større enn normalt. Det største fallet i blodprosent ses normalt når du er 25 til 30 uker på vei i graviditeten. Deretter vil blodprosenten stige igjen mot slutten av svangerskapet hvis du får i deg nok jern.

Hvorfor er jern viktig for deg?

Jern er et mineral som er viktig for produksjon av røde blodlegemene. De røde blodlegemene er viktige fordi de via hemoglobinet transporterer oksygen til alle cellene våre.

Hvor mye jern trenger du?

Jernbehovet ditt er altså høyere enn det pleier å være. Selv om opptaket av jern fra kosten øker utover i svangerskapet, vil mange gravide få jernmangel uten kosttilskudd, med mindre jernreservene (jernlageret) i kroppen er ekstra store. Størrelsen på jernlageret kan bedømmes ved en blodprøve som heter serum ferritin. I Norge er det anbefalt at denne prøven tas ved første svangerskapskontroll, og at bruken av jerntilskudd styres med utgangspunkt i denne prøven. De fleste kvinner vil ha nytte av et lite jerntilskudd i andre halvdel av svangerskapet (fra 20. uke). Jerntilskudd kan gis enten som tabletter eller som mikstur. Det finnes også forskjellige naturprodukter som inneholder jern. På svangerskapskontrollen kan du snakke med legen eller jordmoren om hvor mye jern du trenger.

Vær oppmerksom på at jernpreparater kan gi noen ubehag i magen, kvalme/oppkast eller treg mage (forstoppelse). For å forebygge dette kan du ta jerntilskuddet rett før du går til sengs og spise fiberrik mat. Bivirkningen av jern øker med dosen. Små doser (rundt 30 mg daglig) er som regel tilstrekkelig for å forebygge jernmangel i svangerskapet, og gir lite bivirkninger.

Se også: Gravid - hva skal jeg spise?

Hvilke symptomer kan blodmangel gi deg?

Hvis blodmangelen er liten eller middels, kan det være at du ikke har symptomer eller at du bare føler deg generelt trøtt. Trettheten skyldes oftere selve svangerskapsbelastningen enn blodmangel.

Mer uttalt blodmangel kan gi følgende symptomer:

Hvis du får noen av disse symptomene, skal du oppsøke lege for å finne ut om du har blodmangel.

Hvilke andre årsaker kan det være til blodmangel?

Det er også andre tilstander enn graviditet som kan gi blodmangel:

Hvis du lider av en av disse sykdommene, skal du være ekstra oppmerksom, og sammen med lege og jordmor ta spesielt hensyn til dette under graviditeten.

Hva kan du gjøre selv for å få i deg nok jern under graviditeten?

Kjøtt er den jernkilden som monner mest, spesielt er oksekjøtt. Andre gode jernkilder er grønne grønnsaker som brokkoli og grønnkål, kornprodukter som grovt brød og müsli, leverpostei og annen innmat. Jernet opptas bedre hvis du samtidig inntar C-vitamin til måltidet, f.eks. fra juice, frukt, bær, poteter eller grønnsaker. Te og kaffe hemmer jernopptaket og bør stort sett unngås til hovedmåltidene.

Skrevet av: Berit Dracup, klinisk ernæringsfysiolog


Relevante artikler