Endometriose

Endometriose

Hva er endometriose?

Hvordan oppstår endometriose?

Dette vet man ikke sikkert, men den herskende teori er at det under menstruasjonen "føres" livmorslimhinne ut gjennom egglederne til bukhulen. Man vet at stort sett alle kvinner blør en smule "baklengs" under menstruasjonen; dvs. ut i bukhulen i stedet for ut gjennom skjeden. Det er derfor lett å tenke seg at små flak av slimhinne kan føres med blødningen.

Hvordan ser det ut?

Typisk viser endometriose seg ved små blåsvarte flekker på bukhinnen eller eggstokkene. I visse tilfeller kan det medføre dannelse av blodfylte cyster - såkalte sjokoladecyster. Ofte ledsages disse av sammenvoksninger av de indre kvinnelige kjønnsorganene.

I alvorlige tilfeller kan endometriosen vokse inn i andre organer som f.eks. tarm eller blære.

Endometriose i livmorens muskulatur (adenomyose) er en vanskelig diagnose og finnes som regel først etter fjerning av livmoren og etterfølgende mikroskopi av denne.

Hvordan oppleves sykdommen?

Typiske symptomer er smerter ved menstruasjonstidspunktet, men mange endometriosepasienter har mer eller mindre kroniske smerter. De har ofte smerter ved samleie, og pasienter med sjokoladecyster kan ha en fornemmelse av at "noe fyller" i magen.

Andre merker mest at det er smerter i forbindelse med vannlating og avføring.

Endometriose og graviditet

Endometriose kan nedsette fruktbarheten. Dette skyldes oftest sammenvoksninger omkring egglederne, men også andre faktorer innvirker. Bl.a. spiller reaksjoner i det omgivende vev en rolle.

Hvordan stilles diagnosen?

Kun ved en vevsprøve kan man stille en sikker diagnose. Ofte behandler legen veiledet av symptomene, men først når det er tatt en prøve ved f.eks. en kikkertoperasjon (laparoskopi), kan man være helt sikker.

Hvordan behandles sykdommen ?

Med medisin:

Ved operasjon:

>Å leve med endometriose

Det er ikke alltid mulig å kurere sykdommen. I disse tilfellene må kvinnen i samråd med sin lege finne den best mulige smertelindringen. Som anført forsvinner plagene ved overgangsalderen, og man mener også at graviditet kan minske plagene.

Etter et opplegg av Niels Lund, spesialist.


Relevante artikler