Graviditet utenfor livmoren

Eggstokkene

Hva er graviditet utenfor livmoren?

Man snakker om en graviditet utenfor livmoren når det befruktede egget setter seg fast utenfor livmorhulen. En ektopisk graviditet kan sitte i eggstokkene, i livmorhalsen, i bukhulen eller som det hyppigst forekommende, i egglederen.

En graviditet utenfor livmoren er nesten aldri levedyktig, og i de fleste tilfeller utvikles det ikke et foster. I ca 70% av tilfellene er det kromosomavvik som er uforenelig med liv. En graviditet utenfor livmoren går i omtrent halvparten av tilfellene til grunne av seg selv. Resten må opereres eller behandles med medikamenter. I verste fall kan en graviditet utenfor livmoren være en livstruende tilstand fordi det kan gå hull på graviditeten slik at man får blødning inn i bukhulen.

Hva er symptomene på graviditet utenfor livmoren?

De hyppigste tegn på en graviditet utenfor livmoren er:

En graviditet utenfor livmoren utvikler seg i begynnelsen som en vanlig graviditet. Det betyr at man vil ha de vanlige graviditetssymptomene som for eksempel ømme bryster og kvalme. Noen har imidlertid ingen symptomer i det hele tatt og vet dermed ikke at de er gravide. Blødningen kan være svak eller som en brunlig utflod, men man kan også ha en menstruasjonslignende blødning.

Hva kan man gjøre ved mistanke om graviditet utenfor livmoren?

Hvis man er gravid og får ovenstående symptomer skal man kontakte lege. Ved sterke smerter kan det haste. Ring nummeret for øyeblikkelig hjelp.

Hvorfor blir man gravid utenfor livmoren?

Ved en normal graviditet i livmorhulen transporteres det befruktede egget gjennom egglederen inn til livmorens slimhinne. Der setter det seg fast. Denne transporten foregår ved hjelp av små flimmerhår i egglederen, som transporterer egget videre til livmoren med bølgende bevegelser.

De hyppigste risikofaktorer for graviditet utenfor livmoren er:

Egglederen kan som følge av ovenstående være ødelagt og helt eller delvis lukket. Dette ses blant annet etter tidligere operasjon på egglederen eller i nærheten av denne, for eksempel ved en blindtarmsoperasjon. Skader på egglederen forekommer også etter en underlivsbetennelse med chlamydia-mikroben. Hvis man tidligere har hatt en graviditet utenfor livmoren, er det en økt risiko for å få en ny graviditet i den samme egglederen. Ved infertilitet som ikke skyldes nedsatt sædkvalitet, er det ofte skader på de indre kvinnelige kjønnsorganene. Ved prøverørsmetoden "sprøytes" et eller flere egg opp i kvinnens livmor. Derfor er det økt risiko for at de befruktede eggene setter seg fast utenfor livmorhulen.

Hvordan stiller legen diagnosen?

Graviditetstesten vil alltid være positiv. Ved en gynekologisk undersøkelse vil livmoren ofte være mindre enn den tilsvarende graviditetslengden. Legen kan av og til merke en øm oppfylling som er graviditeten utenfor livmoren. Ved en ultralydsundersøkelse gjennom skjeden vil legen kunne se om graviditeten sitter i livmoren. Hvis legen ikke kan se en graviditet i livmoren, vil det være mistanke om at graviditeten sitter utenfor. Eventuelt kan det være tale om en tidlig spontan abort. Noen ganger kan legen ved ultralydsundersøkelsen se graviditeten utenfor livmoren.

Hvis man har god allmenntilstand og kun har lette underlivssmerter, vil legen ofte observere tilstanden i noen dager. Man vil måle mengden av graviditetshormonet hCG i blodet, som ved normale graviditeter vil fordobles hver 3. dag. Hvis hCG ikke stiger normalt og man har symptomer kan det tyde på en graviditet utenfor livmoren.

Hvordan behandles graviditet utenfor livmoren?

Hvis man har vedvarende underlivssmerter, begynnende blødning i bukhulen eller hvis verdien av graviditetshormonet hCG er unormalt, vil legen som regel foreta en kikkhullsundersøkelse (laparoskopi) for å lokalisere graviditeten og operere den vekk. Dette foregår gjennom 3 små snitt på ca. 2 cm, et snitt i navlen, og 2 snitt i huden over skambenet. I noen tilfeller må man imidlertid foreta "åpen" kirurgisk fjernelse av graviditetsproduktet ved et bikinisnitt i huden over skambenet. Når legen må velge "åpen" kirurgi er det som regel pga. tekniske vanskeligheter ved kikkhullsundersøkelsen, eller hvis den indre blødningen i bukhulen er umulig å få under kontroll. Hvis graviditeten sitter i egglederen kan man ofte bevare den under operasjonen, men av og til er det mest hensiktsmessig å fjerne den.

Ved enkelte sykehus brukes cellegiften Methotrexat i behandlingen av svangerskap utenfor livmoren dersom diagnosen er stilt tidlig i forløpet. Celleveksten i graviditetsproduktet ødelegges og graviditeten går til grunne.

Skrevet av Torolf Holst-Larsen, lege, Etter et opplegg av Tom Holte-Larsen, lege, Charlotte Floridon, lege og Niels Lund, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler