Råd til eldre om deres medisin
Generelle råd
- Du bør alltid følge legens anvisning. Hvis du bruker legemidlene feil risikerer du uønskede virkninger.
- Du bør ha kjennskap til den medisinen du får og hvorfor du får den. Gjennomgå medisinen din med legen: Er dere enige om hva du får og hvorfor? Dette gjelder også medisin du har kjøpt uten resept. I noen tilfelle må du ikke ta slik medisin sammen med den du får på resept.
- Ta alltid medisinen til riktig tid. Kun da vil du være sikker på at du har den rette mengden medisin i kroppen.
- Det kan være en god idé å bruke en doseringseske, eventuelt i samarbeide med hjemmesykepleieren. Det finnes også andre hjelpemidler som for eksempel kan hjelpe deg med å få lokket av gjenstridige pilleglass og hjelpe deg med å dele tabletter. I tillegg finnes det en rekke hjelpemidler til medisin som skal inhaleres og til medisin som skal tas som øyedråper. Spør legen eller på apoteket.
- Husk at dobbelt dose ikke er dobbelt så bra, og halv dose er ikke halvparten så skadelig.
- Husk at mange bivirkninger forsvinner etter få dager. Du bør snakke med legen om bivirkningene, spesielt hvis du slutter å ta medisinen på grunn av disse.
- Vær oppmerksom på at medisinen din kan skifte navn og utseende fra gang til gang og kanskje ikke stemmer overens med det som stod på resepten. Innholdet vil være det samme og virke like bra, men den vil være billigere. Sørg for at du får informasjon om den "nye" medisinen før du går fra apoteket.
Vanndrivende medisin
- Husk at vanndrivende medisin trekker vann ut av kroppen når behandlingen startes opp. Men etter en stund vil det innstille seg en likevekt så det du drikker skal tilsvare det som kommer ut.
- Husk at selv om du får vanndrivende medisin er det fortsatt viktig at du drikker nok. Du bør drikke 2 liter om dagen. Et godt råd er å sette en kanne med én liter vann i kjøleskapet hver morgen . Du skal ha drukket den før middag. Gjenta dette om ettermiddagen. Bemerk at alkohol trekker vann ut av kroppen. Hvis du har diaré eller oppkast mister du mere vann enn vanlig, - tenk på at dette skal erstattes.
- Bemerk at noen typer vanndrivende medisin trekker salt (kalium og natrium) ut av kroppen. Legen din skal derfor jevnlig kontrollere saltinnholdet i blodet ditt.
- Ta den vanndrivende medisin din slik at den kraftige vannlatingen, som kommer etter at du har tatt tablettene, ikke hindrer deg i dine daglige gjøremål. Snakk eventuelt med legen om dette.
Sovemedisin
- Husk at virkningen av sovemedisin avtar etter noen dager, fordi kroppen venner seg til dem. Selv om virkningen avtar vil bivirkningene, som for eksempel svimmelhet og falltendens, fortsatt være der.
- Se på bruk av sovemedisin som en kortvarig kur. Ta ikke sovemedisin fast, bruk den maksimalt 2-4 ganger i uka.
Andre råd om søvnproblemer
- Stå opp, hvis du ikke får sove.
- Sov ikke for mye i løpet av dagen.
- Stå alltid opp om morgenen, selv om du ikke har sovet så mye i løpet av natten.
- Unngå å se på TV rett før du skal sove.
Smertestillende medisin
- Husk at det ikke er sundt å ha smerter. Smerter er ikke godt for noe og man skal forsøke å behandle dem effektivt.
- Smerter behandles best på forhånd. Da vil man klare seg med mindre smertestillende medisin. Ta derfor din smertestillende medisin på faste tidspunkter.
- Etter at du har fått smertestillende medisin i en periode skal du diskutere med legen om du fortsatt har bruk for denne. Hvis behovet ikke lenger er der, skal dere avtale en nedtrapping eller avslutning av den smertestillende behandlingen.
- Begynn alltid behandlingen med paracetamol og fortsett med dette, uansett hva du ellers får av smertestillende medisin.
- Hvis du får morfin eller lignende, vil du ofte ha behov for å få et avføringsmiddel i tillegg. Morfinpreparater gjør at du kan få forstoppelse.
- Bemerk at du ikke vil bli narkoman av en nødvendig og kontrollert morfinbehandling.
Etter et opplegg av Jens-Ulrik Rosholm, lege PhD, Erik Skjelbo,lege PhD, Lotte Fonnesbæk, Farmasøyt og Jens Peter Kampman, overlege dr.med..