Reiseapotek
Hva er et reiseapotek?
Et reiseapotek er beregnet på friske mennesker. Det skal kunne dekke eventuelle overraskelser og uhell mens man er underveis. Det kan være kjekt å ha for de fleste mennesker. Hvis du lider av en eller flere kroniske sykdom(er), må reiseapoteket ditt selvsagt tilpasses dine spesielle behov.
Et godt råd i den forbindelse er at du snakker med legen din i god tid før du skal reise. Da kan dere drøfte om du bør ta noen spesielle forholdsregler eller om du skal ha noe spesiell medisin med på reisen.
Samtidig kan dere også drøfte eventuelle forebyggende tiltak som for eksempel vaksinasjoner eller malaria-tabletter.
Det meste går riktignok an å kjøpe underveis, men av erfaring vet man at man får bruk for det på et tidspunkt da apoteker og butikker er stengt eller ligger langt unna.
Hva skal jeg ta med mot reisesyke?
Mot reisesyke, det vil si bil-, fly- eller sjøsyke, kan man benytteantihistaminer som tabletter. Snakk med legen eller spør på apoteket. Vær oppmerksom på at mange antihistaminer også har en søvndyssende effekt som gjør dem uegnet dersom du skal kjøre bil selv.
medisin mot reisesyke skal helst taes før man starter reisen.Hva skal jeg ta med mot reisediaré?
Å være forberedt på reisediaré er en god ting. Mange tar tabletter eller kapsler med melkesyrebakterier (f.eks. Idoform) som forebygger mot diaré under reisen. På denne måten sparer de dyrbare reisedager som kanskje ville blitt brukt i rute mellom senga og toalettet. Disse midlene kan man få kjøpt reseptfritt på apoteket. De holder magen i orden, både løs og hard mage. Du bør starte med dem før du reiser og fortsette til du er vel hjemme igjen. Det koster litt penger, men du lurer deg selv, hvis du ikke overholder de anbefalte dosene.
Hva skal jeg ta med mot avføringsproblemer?
- Et mildtavføringsmiddel kan også kjøpes reseptfritt. Det kan være godt å ha med for dem som har en tendens til forstoppelse. Og det er det faktisk mange som har når de er ute å reiser.
- Hvis du har lett for å få sur mage, halsbrann og svie, når du spiser sterk mat, bør du ha et såkalt syrenøytraliserende middel med i reiseapoteket.
- Hvis det allikevel skulle gå galt og oppkast og diaré tapper deg for krefter og væske, så kan du gjøre to ting:
- For det første skal du sørge for at du hele tiden får nok væske. Dette er spesielt viktig når barn blir syke. Det er godt å drikke cola, men du kan også forsyne reiseapoteket ditt med et saltpreparat mot diaré. Pulver med salter og druesukker oppløst i vann er veldig effektivt for å erstatte salt- og vanntapet.
- For det andre kan du bruke stoppemidler mot diaré. De er effektive og kan bringe deg helskinnet gjennom fly-, tog- eller bilreiser, der diaréen ellers vil gjort turen til et mareritt. Det finnes midler med eller uten resespt.
Hva skal jeg ha med mot smerter?
Smerter kan heldigvis i de fleste tilfeller håndteres medreseptfrie medisiner med acetylsalicylsyre og paracetamol. De fås også som brusetabletter, stikkpiller eller mikstur og hjelper ved hodepine, muskelsmerter, tannpine og menstruasjonssmerter.
Hva skal jeg ta med mot feber?
Infeksjoner med feber skyldes ofte virus og selv om du mange steder i verden kan få kjøpt medisin med antibiotika uten resept, så bør du unngå dette! Skulle du få en kraftig infeksjon mens du er ute og reiser skal du ta kontakt med lege på stedet. Hvis du plages av hyppige bakterielle infeksjoner i urin- eller luftveiene, kan du snakke med legen din om dette før du reiser. Legen kan i slike tilfellene skrive ut en resept på anitibiotika som du kan ha med i reiseapoteket.
Hva skal jeg ha med hvis jeg blir solbrent?
I reiseapoteket bør du også ha nødvendige midler til å beskytte deg mot sola. Det er også lurt med kremer eller lotion du kan smøre deg med etter at du har vært i sola. Kjøp det før du reiser, så er du sikker på at du har det når du skal bruke det.
I denne forbindelse er det også en god idé med et middel mot kløe. Det finnes midler som er effektive mot insektstikk, både forebyggende og som behandling.
Skal jeg ha noe annet med?
Det er en ellers god idé å ha med det mest normale til å kunne yte førstehjelp. Da tenker jeg på plaster, vatt, sikkerhetsnåler, sårforbindinger, støttebind og en liten flaske klorhexidin eller lignende til å rense sår med. En rull med elastisk støttebind til bruk mot for eksempel ankelforstuvning kan være nyttig.
Skal jeg ha det samme med hver gang?
Dette høres kanskje voldsomt ut å ta med alt sammen hver gang du reiser. Det er selvfølgelig forskjell på en tur til Bangkok og en tur til Hirtshals. Noen gode råd:
- Tenk deg godt om og kjøp de nødvendige tingene i tilstrekkelig små porsjoner, så de ikke tar så stor plass.
- Husk, at midlene i reiseapoteket har begrenset holdbarhet.
Du kan spørre legen eller på apoteket før du drar, om det er noe spesielt du bør ta med på nettopp din reise.
Etter et opplegg av Per Grinsted, praktiserende lege og Erik Fangel Poulsen, spesialist.