Helseråd om store bryster

Store bryst
Foto: Scanpix

Bryster forandrer seg livet igjennom

Brystene er forskjellig utviklet fra kvinne til kvinne, og de endrer form og størrelse livet igjennom.

Fra måned til måned kan du kanskje merke brystspenning og hevelse opp mot menstruasjonen - en fornemmelse som forsvinner igjen så snart menstruasjonen kommer.

Og når du blir gravid og etter fødselen vil du merke tydelig brystspenning og vekst i takt med utvikling av melkekjertlene og ved melkeproduksjonen.

Senere i livet minskes kjertelinnholdet mens fettinnholdet økes. Dette medfører at noen kvinner får større bryster, mens andre kvinner opplever det motsatte.

Kvinner og deres bryster

En del kvinner føler at de har problemer med utseende og størrelse på sine bryster. Dette henger selvfølgelig sammen med at brystene i vår kulturkrets betraktes som et vesentlig ledd i kvinnens seksuelle utstråling. i aviser, blader, på TV og på film fortelles vi hva som i tiden er det ideelle. Bevisst eller ubevisst har noen kvinner sikkert en drøm om at deres bryster skal se ut som det fastlagte ideal.

Plager ved for store bryster

Hvis brystene er alt for store, kan det oppleves å være et problem. Selv unge kvinner som verken har vært gravide eller har født kan føle at brystenes størrelse er et betydelig kosmetisk problem.

Ganske sikkert kan et passende panser av en BH klare mye, men dette løser jo ikke problemet når man kaster tøyet - enten det er om sommeren på stranden, i omkledningsrom, på badeanstalter eller bare i hjemmet.

Så kan vi andre mene hva vi vil, riste på hodet eller gi et par trøstens ord. Det hjelper bare ikke. Brystene kan også være så store og tunge at det kan gi deg problemer bare å bære dem. BH'en skjærer kanskje dype furer ned i skuldrene, din kroppsholdning blir feil og du får muskelsmerter og muskelknuter både i brystkassen og i hele skulderpartiet.

Hvor kan man søke hjelp?

Hvordan foregår inngrepet?

Ved operasjonen fjernes en passende mengde brystvev og hud. Brystvortene blir sittende i forbindelse med det kjertel- og fettvevet som blir tilbake etter inngrepet. Men de flyttes allikevel høyere opp på brystveggen idet man fjerner et sirkulert stykke hud et passende sted. Både store og hengende bryster opereres på denne måten.

Resultatene av disse operasjonene er nesten alltid veldig gode, så du kan godt glede deg til å få det overstått. Operasjonen er gratis hvis du henvises til sykehuset av legen din og hvis man også på sykehuset mener du kan ha medisinsk nytte av en operasjon.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler