Fakta om godartede knuter i brystene

Hva er en godartet knute?

En godartet knute skyldes som oftest en bindevev-fortykkelse i brystvevet. Det kalles også for fibroadenomatose. Hver tredje kvinne har dette i større eller mindre grad. Hver femte kvinne er i perioder også direkte plaget av det, men det er helt ufarlig.

Brystkreft er med rette en fryktet sykdom, og den overskygger det faktum at langt de fleste brystknutene som oppdages og fjernes er godartede.

Er det fremdeles mulig å undersøke brystene sine selv?

Brystkjertlene

Fibroadenomatose er også årsaken til at mange kvinner mer eller mindre oppgir å undersøke brystene sine selv. Det kan være vanskelig å bedømme hva man føler.

Dette er synd, fordi egenundersøkelse er et svært viktig ledd i å oppspore brystkreft på et tidlig tidspunkt. Ingen kjenner brystene dine bedre enn du selv. Du er vant til å se dem, og du bør også være vant til å føle på dem. Dermed vil du også være i stand til å merke hvis det skjer forandringer i vevet.

Du skal ikke stille diagnoser eller bedømme om det du føler er riktig eller mistenkelig.

Men du skal merke deg hvis det kommer noe nytt, så du kan bli undersøkt ytterligere - eventuelt ved mammografi. Ingen er bedre til dette enn deg selv. Det viser statistikken også.

Fibroadenomatose - hvordan oppleves det?

Fibroadenomatose utvikles som regel etter 30-års alderen. Det kan vise seg ved:

Hvis du kjenner på bryster med fibroadenomatose kan du merke områder med vekslende knudrete forandringer. Det kan også være små områder med avgrensede væskeansamlinger - cyster - eller fastere områder som kan være vanskelige å vurdere.

Hva kan legen gjøre?

Ved utbredte forandringer med fibroadenomatose vil legen sannsynligvis anbefale en mammografi. Selv om også denne undersøkelsen er vanskelig å bedømme ved uttalt fibroadenomatose, gir den et godt supplement til din egen og legens undersøkelse.

Fibroadenomatose som sådan kan ikke fjernes. Hvis plagene er uttalte (store), må en medisinsk behandling overveies. Det er den samme behandlingen som anvendes ved uttalte tilfeller av brystspenning med smerter. Det man også kaller for syklisk mastalgi.

Det finnes effektive midler som kan dempe ubehaget, men bivirkningene ved behandlingen får mange til å stoppe før virkningen kommer. Virkningen viser seg først etter noen måneder.

Godartede knuter som kommer enkeltvis - hva er det?

Cyster - hva er det?

Hva kan jeg selv gjøre?

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler