Blodtrykksmåling

overskrift:Hva er blodtrykksmåling?

De fleste har en eller annen gang målt blodtrykket sitt. Undersøkelsen er enkel og smertefri, og gir mye informasjon om hjertet ditt og forholdene i blodkarene dine.


overskrift:
Hva er den egentlig som måles?

Undersøkelsen går ut på at legen måler det høyeste og laveste trykket som er inne i blodårene. Når hjertet slår, trykkes blod fra hjertet og ut i karene, og dermed skapes ett trykk.


overskrift: Systolisk trykk eller overtrykk

Det systoliske trykket er det høyeste trykket inne i arteriene (karene som frakter blod fra hjertet og ut i kroppen). Det dannes i det øyeblikket hjertet slår, og presser blodet ut


overskrift: Diastolisk trykk eller undertrykk

Det diastoliske trykket er det laveste trykket inne i arterien, og faller sammem med den tiden hjertet hviler mellom slagene. Undertrykket, som det også kalles, er særlig viktig for å finne ut om du har høyt blodtrykk (hypertensjon). Det er også viktig når en regner ut det gjennomsnittelig blodtrykket for å finne ut om blodtrykksmedisinen virker.


overskrift: Hvordan måler legen trykket i blodårene?

Pasienten må være avslappet og ha hvilt i minst 10 minutter før blodtrykket måles. Undersøkelsen kan utføres på mange måter, avhengig av hva resultatene skal brukes til. Slik gjøres det vanligvis hos legen:


Relevante artikler