Blodtrykksmåling
Hva er blodtrykksmåling?
De fleste har en eller annen gang målt blodtrykket sitt. Undersøkelsen er enkel og smertefri, og gir mye informasjon om hjertet ditt og forholdene i blodkarene dine.
Hva er den egentlig som måles?
Undersøkelsen går ut på at legen måler det høyeste og laveste trykket som er inne i blodårene. Når hjertet slår, trykkes blod fra hjertet og ut i karene, og dermed skapes ett trykk.
Systolisk trykk eller overtrykk
Det systoliske trykket er det høyeste trykket inne i arteriene (karene som frakter blod fra hjertet og ut i kroppen). Det dannes i det øyeblikket hjertet slår, og presser blodet ut
Diastolisk trykk eller undertrykk
Det diastoliske trykket er det laveste trykket inne i arterien, og faller sammem med den tiden hjertet hviler mellom slagene. Undertrykket, som det også kalles, er særlig viktig for å finne ut om du har høyt blodtrykk (hypertensjon). Det er også viktig når en regner ut det gjennomsnittelig blodtrykket for å finne ut om blodtrykksmedisinen virker.
Hvordan måler legen trykket i blodårene?
Pasienten må være avslappet og ha hvilt i minst 10 minutter før blodtrykket måles. Undersøkelsen kan utføres på mange måter, avhengig av hva resultatene skal brukes til. Slik gjøres det vanligvis hos legen:
-
Pasienten sitter i avslappet i en stol med den høyre armen liggende på et bord. En oppblåsbar mansjett (nesten en ballong) festes rundt overarmen. Mansjetten er forbundet til en måler som på fint heter sphygomanometer.
-
Luft blåses nå inn i mansjetten, og pasienten kan kjenne at et trykk rundt overarmen.
-
Legen ligger så stetoskopet sitt på pasientens underarm for å lytte etter pulsen. Han slipper samtidig luften langsomt ut av mansjetten.
-
Det systoliske blodtrykket måles når legen hører pulsen for første gang.
-
Etterhvert som enda mer luft slippes ut vil pulsen bli stadig svakere. Det diastoliske trykket måles når legen ikke kan hører pulsen i det hele tatt.