Kreft i leveren

Leverlokalisering

Hva er leverkreft?

De ondartede svulstene i leveren oppstår hovedsakelig som følge av kreft et annet sted i kroppen. Det kan være i magen og i tarmkanalen, lungene, brystene, livmoreneller blærehalskjertelen (prostata) eller andre steder. I disse tilfellene rettes oppmerksomheten først og fremst mot sykdommens utgangspunkt.

Det registreres likevel et par hundre tilfeller av leverkreft med utgangspunkt i selve levervevet eller gallegangene hvert år. I mange tilfeller har pasienten da i forveien hatt mer eller mindre kronisk leversykdom - for eksempel skrumplever.

Hvordan oppleves sykdommen?

Da kreft i leveren ofte er et ledd i en annen sykdom kan det være vanskelig å skille ut de symptomene som er typiske for leverkreft.

Hvis det plutselig oppstår en forverring i den grunnleggende lidelsen - gulsot, vekst av leveren, feber og utilpasshet - kan det være tegn på at leveren er alvorlig angrepet og har vanskelig for å fungere.

Hvordan behandles kreft i leveren?

Behandlingen er vanskelig. I noen tilfeller hvor det er utsikter for at sykdommen kan stanses, tilbyr man operasjon hvor den syke delen av leveren fjernes.

I enkelte tilfeller kan det være snakk om å transplantere en lever fra en donor.

Oppdatert i 2016.


Relevante artikler