Bekkenløsning

Bekkenskjelettet

Graviditet er en belastning for kroppen

Det å være gravid skal ikke regnes for å være sykdom. Men det kan likevel være en stor belastning - både fysisk og psykisk. Derfor har gravide kvinner og den gravides familie alltid behov for ekstra oppmerksomhet og støtte. Det sier seg selv at den fysiske belastningen innimellom kan være tyngende for den gravide.

En gruppe gravide kvinner som sliter med symptomer og ubehag som blir undervurdert og misforstått, er de som lider av bekkenløsning. Dette er en tilstand som kan oppstå tidlig i graviditeten og som kan holde seg i lang tid etter fødselen.

Hvordan føles bekkenløsning?

Diagnosen bekkenløsning er ikke vanskelig når man er oppmerksom på muligheten og kjenner til de ganske spesielle symptomene. Bekkenløsning kjennetegnes av smerter som medfører bevegelsesinnskrenkning og gangbesvær.

Smertene kan sitte dypt nede i korsryggen, og derfra stråle frem mot lysken. De kan også føles omkring fremre del av bekkenringen med utstråling til lysken og forsiden og innsiden av lårene.

Smertene forverres ved bevegelser, for eksempel når du snur deg fra å ligge på ryggen til å ligge på siden. Det å gå kan også forverre smertene, og skrittene blir kortere og gangen nesten vraltende. Spesielt ille er det å gå i trapper.

Hvis du ligger og forsøker å løfte bena uten å bøye dem, utløses også smertene.

Hva kan man gjøre hvis man får bekkenløsning?

>

Snakk med lege eller jordmor: Hvis du har plager og ubehag som beskrevet her, skal du snakke med legen din eller en jordmor om det.

Du har bruk for smertelindring og støtte:

Avlastning i det daglige:

Instruksjon:

Hvordan er prognosen?

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler