Testikkel- og bitestikkelbetennelse

Hva er testikkel og bitestikkel?

Mannen har som kjent to testikler - en i hver side av pungen. Testiklene produserer sædceller og hormoner. Fra testiklene avgår sædlederne, og på toppen av hver testikkel sitter bitestikkelen hvor sædcellene modnes og lagres før avgang gjennom sædlederen.

Testikkelbetennelse

Tross den tette lokalisasjon og innbyrdes nære tilknytning er betennelsestilstander i testikler og bitestikler vidt forskjellige.

Hva er testikkelbetennelse?

Den typiske betennelse i testikkelen er en komplikasjon til kusma, en virussykdom. Den utvikles kun ytterst sjelden hos barn, men hver tredje voksne som får sykdommen, med hevelse av ørespyttkjertelen, utvikler også betennelsestilstand i den ene eller - svært sjeldent - begge testikler.

Hvordan oppleves testikkelbetennelse?

Det oppstår i den første uke etter at sykdommen er debutert, plutselige smerter, hevelse, ømhet og varmefølelse svarende til testikkelen. En kan ikke kan kjenne testikkelen tydelig. Temperaturen kan stige til 40 grader. Symptomene holder seg en ukes tid.

Hvordan behandles testikkelbetennelse?

Behandlingen er sengeleie med støtte i form av for eksempel et såkalt suspensorium under den ømme, hevede pung. Visse medikamenter kan lindre ubehaget, men antibiotika hjelper ikke. I opp mot halvparten av tilfellene tar den angrepne testikkel varig skade. Men kun hvis begge testikler er angrepet er det risiko for nedsatt fruktbarhet.

Hvis voksne menn som ikke har hatt kusma smittes eller utvikler symptomer, bør det straks overveies om det skal gis innsprøytning med gammaglobulin i håp om å minske risikoen for utvikling av betennelse i testiklene. Virkningen av denne behandlingen er tvilsom.

I dag tilbys alle barn vaksinasjon mot kusma når de er 15 måneder gamle.

Hva er betennelse i bitestiklene?

Betennelse i bitestiklene oppstår som regel i forbindelse med infeksjon med mikroorganismer via urinveiene. Tidligere var det ofte gonore som var årsaken. I dag skyldes mer enn 50 prosent av tilfellene chlamydia.Tilstanden kalles epidydimitt.

Hvordan oppleves betennelse i bitestiklene?

Plutselig temperaturstigning med kulderystelser, øm hevelse av den ene bitestikkelen, varm, rød hud og smerter både lokalt og opp gjennom pungen til nederste del av bukhulen er typiske symptomer.

Urinveissymptomer med svie og hyppig vannlating kan forekomme.

Hvordan behandles betennelse i bitestiklene?

Behandlingen er sengeleie og antibiotika. Tross dette kan infeksjonen og de vanskelige symptomene holde seg i 8-10 dager før det langsomt går tilbake. Temperaturen normaliseres, smertene forsvinner og hevelsen faller ganske langsomt. Det går lett seks uker før innholdet i pungen igjen føles normalt.

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler