Sex og nervesykdom

Skrevet av Haakon Aars, lege.


Overskrift: Hva er en nervesykdom?

Med nervesykdom forstås det i denne forbindelsen sykdom, og kanskje spesielt skader på det sentrale nervesystemet, som medfører lammelse av større eller mindre deler av kroppen.


Overskrift:Gir multippel sklerose seksuelle problemer?


 Overskrift: Gir skader på ryggsøylen seksuelle problemer?


Overskrift:Kan man få barn hvis man har en nervesykdom?

Ved noen nervesykdommer kan man få sjeldnere utløsning. Det kan blant annet være et problem hvis den det gjelder ønsker å få barn. Ved bruk av mekaniske hjelpemidler - for eksempel en vibrator som anbringes på penishodet eller i tarmen - kan det likevel ofte lykkes å skaffe sæd til inseminasjon.

Selv om det oppnås utløsning med sædavgang kan fruktbarheten hos disse mennene være nedsatt slik at kun få prosent kan regne med å få barn.

Kvinnene kan til tross for lammelsene fortsatt ha normal fruktbarhet. De har fremdeles eggløsning og menstruasjoner, og det kan la seg gjøre å gjennomføre en graviditet og føde et barn selv om skaden på andre måter preger tilværelsen.


Overskrift:Har kvinner de samme problemene som menn?

For kvinner er problemene med samleie ikke de samme. Lyst og evne til orgasme kan være hemmet. Mange har til tross for sitt handikap et rimelig tilfredsstillende sexliv fordi de sammen med partneren sin har funnet veien til felles glede og tilfredsstillelse.


Overskrift:Hvordan får man et sexliv til å fungere med en nervesykdom?

At lysten kanskje daler hos både menn og kvinner preget av lammelser, er det kanskje ikke noe å si på. Det er imidlertid viktig at begge parter tar fatt i problemet og hjelper hverandre med å holde sexlivet ved like.


Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesiallege


Relevante artikler