Fakta om vannbrokk og årebrokk

Hva er vannbrokk?

Et vannbrokk er en ansamling av væske i en slimhinnefold i pungen.

Mange guttebarn utvikler i de første levemåneder et lite vannbrokk. De fleste små vannbrokk forsvinner av seg selv. Store vannbrokk er det derimot ofte nødvendig å fjerne ved en ganske ufarlig operasjon.

Hvordan oppstår vannbrokk?

Brokk

I fosterlivet eller straks etter fødselen, synker testiklene fra bukhulen ned i pungen. I forbindelse med denne utviklingen hender det at forbindelsen mellom bukhulen og pungen ikke lukkes. Derved oppstår vannbrokk hos den nyfødte.

Er vannbrokk farlig?

Det er sjelden at barn har ubehag av vannbrokk. Det gir heller ingen komplikasjoner. Derfor vil legen anbefale å se situasjonen an, fordi de fleste vannbrokk forsvinner uten behandling. Det er bare hvis vannbrokket vokser og blir så stort at det gir smerte at det bør opereres.

Vannbrokk hos voksne kan oppstå etter infeksjoner eller etter slag og støt mot pungen. Også hos voksne kan man tillate seg å se tiden litt an.

Hva skal du gjøre hvis du tror du har vannbrokk?

Hvis du oppdager noe unormalt i pungen, så kontakt straks legen din. Hvis legen er det minste i tvil om hva som er årsak til hevelsen i pungen, vil du bli henvist til ytterligere undersøkelse.

Hva er årebrokk?

En hevelse i pungen kan også skyldes et årebrokk. Det er en lokal utvidelse av blodårene i toppen av pungen. Årebrokk ses langt hyppigere på venstre side. Det skyldes spesielle avløpsforhold for blodårene på denne siden.

Hvordan oppstår årebrokk?

Årebrokk i pungen oppstår ofte uten grunn. Det oppdages tilfeldig ved en alminnelig undersøkelse. Bare hvis årebrokket vokser seg stort kan det oppstå problemer, man kan føle seg tung eller få smerter i den ene siden av pungen.

Er det en sammenheng mellom årebrokk og nedsatt fruktbarhet?

Nedsatt fruktbarhet hos mannen kan ha sammenheng med årebrokk. Hvis du som ledd i en undersøkelse på grunn av barnløshet får konstatert dårlig sædkvalitet, og du samtidig har årebrokk, kan en operasjon i noen tilfeller øke fruktbarheten.

Hvem kan man søke hjelp hos?

Du bør straks kontakte legen ved enhver hevelse eller smertefornemmelse i pungen. Kun en nærmere undersøkelse kan avgjøre hva årsaken er. De aller fleste lidelser er av godartet natur, men de ondartede sykdommene skal konstateres hurtigst mulig for å sikre behandling som kan helbrede sykdommen.

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler