Kreft i testiklene

Hva er kreft i testiklene?

Kreft i testiklene er sjelden. I Norden har Danmark flest tilfeller av sykdommen. Der er hyppigheten tre ganger høyere enn i USA. Sykdommen rammer dessuten hvite menn tre ganger hyppigere enn fargede menn.

Det er den hyppigste kreftformen blant yngre menn. I Norge rammes ca.190 menn hvert år av kreft i testiklene.

Man vet ikke med sikkerhet årsaken til kreft i testiklene, men sykdommen opptrer hyppigere blant menn hvor testiklene ikke har glidd helt på plass i pungen.

Sykdommen kan behandles med operasjon og cellegift så man blir frisk.

Hvordan føles sykdommen?

Kreft i testiklene oppdages ofte tilfeldig ved at pungen kjennes annerledes. Den kan være forstørret, kjennes knudrete, tung eller gjøre vondt.

Gode råd

Hvis du merker forandringer lokalisert til den ene eller begge testiklene, må du ikke nøle med å gå til legen.

Hvordan stiller legen diagnosen kreft i testiklene?

Forandringene i testikkelen kan misforstås som en betennelsestilstand. Hvis det imidlertid ikke hjelper med antibiotika, kan denne diagnosen ikke fastholdes av legen i mer enn et par uker.

Hvis symptomene fortsetter, skal det tas prøver fra svulsten.

Hvordan behandles kreft i testiklene?

Det finnes flere former for kreft i testiklene. Den vanligste kalles for et seminom. Behandlingen vil uansett være å fjerne testiklene. Hos noen pasienter vil man følge opp med strålebehandling eller cellegift.

Kreft i testiklene

Fremtidsutsikter

Testikkelkreft er svært følsom for cellegift, så behandlingen er derfor meget effektiv. Siden behandlingen er så effektiv, vil 90% av pasientene være i live etter fem år.

Hvis man tre år etter at behandlingen er avsluttet stadig ikke har noen sykdomstegn, kan man regne med å være helbredet.

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege. Skrevet i 2000.


Relevante artikler