Fakta om angrepillen

Hva er nødprevensjonspiller?

Det er p-piller med høyt innhold av aktivt hormon som kan benyttes til å hindre en eventuelt oppstått graviditet i å utvikle seg i opp til 3 døgn etter et ubeskyttet samleie.

Når har jeg bruk for nødprevensjon?

Hvis du er redd for at du er blitt gravid etter et samleie hvor du ikke har brukt beskyttelse, eller hvis kondomet er gått i stykker i forbindelse med samleie.

Hvor sikker er angrepillen?

Pillen forhindrer sannsynligvis 75-80 prosent av graviditetene, men den er mindre sikker enn hvis du i forveien hadde brukt for eksempel p-piller korrekt.

Hvordan virker nødprevensjon?

Hormonene i angrepiller hindrer egget i å utvikle seg, og påvirker slimhinnen i livmoren slik at egget ikke kan utvikle seg ytterligere der.

Hvordan får jeg tak i nødprevensjonspiller?

Pillene fås nå reseptfritt på apoteket. Husk at du skal starte på nødprevensjonen innen det er gått 72 timer fra det ubeskyttede samleie. Derfor kan du godt vente med å kjøpe pillen til neste morgen, men du bør kanskje ikke vente en hel helg.

Hvis du tar annen medisin, bør du være oppmerksom på at visse medikamenter kan redusere effekten av nødprevensjonen.

Har nødprevensjon bivirkninger?

Ja, kanskje vil du oppleve brystspenning, kvalme, oppkast og muligvis blødning. Hvis du kaster opp innenfor 1 time etter at du har tatt nødprevensjonen bør du som nevnt kontakte din lege med henblikk på om du skal ha flere piller.

Kan jeg bruke nødprevensjon i stedet for annen prevensjon?

Nei, nødprevensjon er kun en nødløsning.

Jeg vil ikke bruke nødprevensjon i form av p-piller, finnes det andre muligheter for å unngå graviditet hvis jeg har vært uheldig?

Du skal henvende deg til din lege og snakke om eventuelt å få lagt opp en spiral (IUD) i stedet. Hvis det blir gjort innen det er gått fem dager etter det ubeskyttede samleie, er det sannsynlig at graviditet ikke vil utvikles.

Det er viktig å være oppmerksom på symptomene i ukene etter opplegging av spiral. Hvis du får smerter eller blødning skal du snakke med din lege om det, fordi spiralen ikke beskytter mot eventuell graviditet utenfor livmoren. Du skal også gå til kontroll hos din lege 2-3 uker etter opplegging av spiralen for å sjekke at alt er i orden.

Hvis nødprevensjonen ikke virker, hva da?

Hvis undersøkelsen 2-3 uker etter et ubeskyttet samleie viser at du likevel er gravid, blir du nødt til å ta stilling til om du ønsker abort eller om du vil beholde barnet. Legen din vil hjelpe deg med de nødvendige praktiske foranstaltninger. Hvis du er under 18 år og ønsker at dine foreldre ikke skal vite noe om din graviditet i første omgang, skal du snakke med din egen lege også om det. Under alle omstendigheter gjelder det å finne en løsning hurtigst mulig før det er for sent å foreta en abort.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler