Smerter ved samleie og skjedekrampe

Hvem har smerter ved samleie?

Menn har sjelden smerter ved samleie med mindre de har en trang forhud eller betennelsestilstand i blærehalskjertelen, eller testikler. Kvinner derimot kan oftere ha smerter ved samleie. Man kan etter lokaliseringen grovt dele dem i ytre smerter, lokalisert til skjedeinngangen og skjeden, og indre smerter, omkring livmoren, eggstokkene og egglederne - eller hele den nedre delen av bekkenet.

Hvilke typer av smerte er det snakk om?

Hva skyldes sviende eller skjærende smerter i skjedeinngangen?

Hvis du har smerter - sviende eller skjærende i skjedeinngangen og i skjeden, kan det være snakk om skjedekatarr eller blærekatarr forårsaket av mikroorganismer som bakterier eller sopp. En undersøkelse hos legen avklarer hvilken behandling som er best.

Hva skyldes smerter og sammensnøring i skjedeinngangen?

Hvordan behandles smerter og sammensnøring i skjedeinngangen

Hva skyldes kollisjonsømhet?

Kollisjonsømhet kan skyldes infeksjon, vanncyste på en eggstokk, bakoverbøyd livmor eller en stor livmor som sitter i veien. Det kan også dreie seg om en tilstand som heter endometriose.

Hva skyldes smerter på veien mot samleie og orgasme?

Disse smerter stammer nesten alltid fra spente, ømme muskler i bekkenbunnen og opp på langs bekkenveggene. Det er muskler som du ikke selv er i stand til å bedømme og føle, og som du ikke er i stand til å styre, spenne og slappe av i, som andre muskler.

Muskelsmertene er nok de hyppigste når vi snakker om samleiesmerter. De er nesten alltid å betrakte som et resultat av, eller følger etter andre tilstander eller sykdommer (se nedenfor).

Lokale forandringer omkring klitoris eller i livmoren er også en mulig årsak.

Det er vanlig at det oppstår smerter ved for eksempel underlivsbetennelse (som bør behandles). Betennelsen forsvinner i løpet av en uke, men det kan stadig være smerter i underlivet - og kanskje spesielt ved samleie.

Hvordan behandles muskelsmerter ved samleie?

Hvis du er presset i jobbsituasjonen, familiemessig eller kanskje seksuelt, er det også en naturlig reaksjon at du spenner muskler - ubevisst - i underlivet. Ved samleie oppstår en overbelastning, som gir seg til uttrykk ved krampaktige smerter under, eller kanskje især etter samleie - også dagen etter.

Det er klart at smertestillende medisin og såkalte gikttabletter kan lindre smertene, men de forsvinner sjelden på den måten alene. Derfor bør de bare benyttes som en midlertidig nødløsning.

Det viktigste er nok at du lar deg undersøke. Ved gynekologisk undersøkelse kan andre sykdommer og tilstander som medfører smerter kanskje utelukkes. Slik kan legen muligens kunne fortelle deg at det er musklene som er ømme, og at det er det som er årsaken til smertene.

Så kommer det vanskelige - å lokalisere årsaken til smertene som ofte ligger utenfor kroppen. De ømme musklene kan rett og slett være forårsaket av stress. Du bør lære muskulaturen din å kjenne slik at du bruke den riktig og formålstjenlig. En avspenningspedagog eller fysioterapeut som legen kan henvise deg til, vil kunne hjelpe deg godt på vei.

Skrevet av Haakon Aars, lege, etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler