Abortinngrepet - verdt å vite

Uønsket gravid - hva så?

Du må alltid kontakte din egen lege hvis du er uønsket gravid og ønsker en abort. I Norge har man rett til å foreta en abort innen 12. svangerskapsuke. Legen vil undersøke deg for å finne ut av hvor langt i graviditeten du er kommet. Du vil bli informert om inngrepet og om risikofaktorer i denne forbindelse. Deretter må du sammen med legen underskrive en "begjæring om svangerskapsavbrudd". Hvis du er under 16 år, skal en av dine foresatte også skrive under. Legen vil sende henvisning til det sykehuset som skal foreta inngrepet, og deretter vil du bli innkalt. Les mer i råd om fri abort.


Når skal man helst foreta inngrepet?

Der er færrest komplikasjoner når inngrepet foretas i 8.-10. svangerskapsuke. Hvis du har mistanke om at du er gravid og graviditeten er uønsket, skal du altså hurtigst mulig kontakte sin lege.


Hvilke undersøkelser foretar legen?

Legen vil foreta en gynekologisk undersøkelse. I  forbindelse med undersøkelsen vil legen også ta en prøve fra skjeden for å undersøke for bakterien chlamydia. Er denne prøven positiv, må du og din partner behandles. Legen må også finne ut hvor du fikk smitten fra.


Hvordan foregår inngrepet?

Inngrepet foregår i full narkose. Du bedøves med et hurtigvirkende preparat, og vil derfor våkne raskt etter inngrepet. De fleste steder forgår det ambulant, det vil si at du kan dra hjem noen timer etter inngrepet. Når du sover, vil legen, etter å ha vasket skjeden langsomt utvide livmormunnen med metallstifter av økt tykkelse. Når livmorhalsen er tilstrekkelig utvidet, innføres abortsuget i livmoren. Når livmoren er suget tom, skrapes det etter med et stumpt instrument for å være sikker på at alt er med. Under inngrepet gis et middel som får livmoren til å trekke seg sammen.

Inngrepet tar ca. femten minutter.

Hvilke komplikasjoner er knyttet til et abortinngrep (foretatt før 12.uke)?

Det er færrest komplikasjoner når inngrepet foretas i 8.-10. graviditetsuke.

De vanligste komplikasjonene (ca. fem til ti prosent av alle inngrep) er:

De sjeldnere komplikasjoner (ca. en halv prosent av alle inngrep) er:

Kan man bli steril etter et abortinngrep?

Etter at man har innført rutinemessig undersøkelse for bakterien chlamydia, og har sørget for at relevant behandling er gitt innen abortinngrepet gjennomføres, har man redusert risikoen for underlivsbetennelse betraktelig. Chlamydia er en av de viktigste årsaker til sterilitet.


Hvordan beskytter jeg meg mot graviditet etter aborten?

Det er viktig å snakke med lege om prevensjon slik at du unngår uønsket graviditet. Du skal huske at eggløsningen kommer før menstruasjonen, det vil si at du faktisk kan bli gravid igjen før du har hatt menstruasjon.

Du kan starte opp med p-piller samme dag som abortinngrepet foretas, og du vil med de fleste p-piller være beskyttet med én gang. Du kan få lagt opp en spiral i forbindelse med inngrepet. Det er imidlertid stor risiko for at den glir ut umiddelbart etterpå, og det er derfor bedre å vente til man får en menstruasjon.

Etter et opplegg av Lise Lotte Torvin Andersen, lege


Relevante artikler