P-piller

P-piller

Hva er p-piller?

P-piller er det mest anvendte prevensjonsmiddel i Norge. En stor del av norske kvinner, både kvinner i fødedyktig alder og andre, bruker p-piller. P-piller inneholder hormoner som hemmer eggløsningen og på den måten hindrer graviditeten i å oppstå - dvs. det skjer ikke noen befruktning av kvinnens eggcelle med mannens sædcelle. Husk at p-piller kun virker når du tar dem regelmessig - hver dag !

Europas første P-pille het Anovlar og inneholdt 85 milligram hormon per periode. Den kom frem for mer enn 25 år siden, men er i dag historie. I dag fremstilles og brukes nye, lavdose p-piller med færre bivirkninger - men med den samme sikkerhet. Hormonmengden i de nye lavdose preparatene er kun 2,2 milligram i måneden. P-piller nedsetter ikke din fruktbarhet på lenger sikt, noe man av og til hører - det stemmer ikke!

Hvem kan bruke p-piller?

Stort sett alle kvinner, fra de er helt unge og hele veien til overgangsalderen. På forhånd kan ingen si om nettopp du vil bli fornøyd med å bruke p-piller. Hvis du velger p-piller som prevensjon, er det et godt valg som du ikke behøver å ha betenkeligheter ved. Du skal snakke med din lege om p-piller eller bestille tid på en prevensjonsklinikk hvis du ønsker p-piller. Legen vil så ta blodtrykket ditt og gjøre en gynekologisk undersøkelse for å kontrollere at alt er normalt.

I sjeldne tilfeller vil du bli frarådet å bruke p-piller. Pillene er på resept så det er ikke noe problem for den enkelte å finne ut av det.

Hvilke bivirkninger er forbundet med p-piller?

Bivirkningene er som regel få og små. Noen vil ha uregelmessige blødninger i de første 3-6 måneder. Derfor må du gi P-pillene litt tid, før du kan avgjøre om det er et godt valg for deg - eller om du skal holde opp igjen og bruke et annet prevensjonsmiddel.

Noen kvinner får økt tendens til hodepine, vektøkning, kvalme eller brystspenning, men det er meget sjeldent - så vær oppmerksom på hva du spiser hvis vekten din stiger.

Om det er egentlige skadevirkninger ved langvarig bruk av p-piller diskuteres fortsatt. Alvorlige bivirkninger som økt risiko for blodpropp eller brystkreft har tidligere vært i søkelyset, men det er ikke noe vitenskapelig belegg for dette ved bruken av lavdose p-piller - dvs. det er ingen sikker sammenheng mellom så alvorlige lidelser og bruken av p-piller - så ikke vær bekymret!

Kvinner over 35 år, som er storrøykere, bør imidlertid rådføre seg med lege og nøye overveie om de skal stoppe med p-piller og i stedet velge et annet prevensjonsmiddel siden de da har økt risiko for blodpropp.

Hvilke fordeler er forbundet med bruk av p-piller?

God beskyttelse mot uønsket graviditet og svakere, regelmessige menstruasjoner er en stor fordel. Det er uansett bedre å bruke p-piller enn å utføre en abort. Kvinner med smertefulle menstruasjoner eller tilbakevendende cyster på eggstokkene har som regel også god nytte av p-piller.

Forskning har vist at det ikke er en økt risiko for kreft i eggstokkene, livmoren eller i brystet ved bruk av p-piller.

Hvordan brukes p-piller?

Det største problemet ved P-pillen er nok å huske å ta den - så gjør det til en vane å ta P-pillene på samme tid hver dag, f.eks. når du pusser tennene om morgenen. Glemmer du mer enn én enkelt P-pille er du ikke beskyttet mot uønsket graviditet i resten av perioden - og skal derfor bruke andre beskyttende midler som f.eks. kondom eller pessar.

Du tar en p-pille hver dag i tre uker. Deretter er det én ukes pause, hvor din månedlige menstruasjon inntrer. Du kan velge å bruke brett med 28 piller, og da er de siste 7 pillene kun "sukker-piller".

Når du slutter med p-piller kommer eggløsningen og din vanlige menstruasjon veldig fort igjen - hos noen går det imidlertid opp til 6 måneder før alt virker normalt igjen. Du kan derfor risikere å bli gravid med det samme, hvis du holder en pause. Det er en dårlig idé med pauser - noen skal bare "se om deres kropp fungere normalt" og holder derfor p-pille pause, men det er ikke å anbefale hvis du fortsatt ønsker beskyttelse.

Hva hvis jeg blir gravid med p-piller?

Hvis du blir uønsket gravid med p-piller f.eks. hvis du har glemt pillen eller vært syk og kastet pillen opp uten å tenke over det, må du avgjøre med deg selv - om du vil fortsette graviditeten eller avbryte denne.

Hvis du vil avbryte graviditeten er mulighetene enten - en angrepille hvis det skjer senest 2 døgn etter et ubeskyttet samleie - en medisinsk abort med RU486 mellom 8.-10. graviditetsuke, som imidlertid kun kan tilbys på spesielle sykehus - eller en provosert abort før 12. graviditetsuke.

Hvis du vil fortsette graviditeten tar barnet ikke skade av at du har spist resten av P-pillene i pakken, fordi du ikke visste at du var gravid.

Hvis du derimot stopper med p-pillene, fordi du gjerne vil bli gravid, og blir det fort - vil man som regel foreta en ultralydskanning for å avgjøre med sikkerhet hvor langt du er i graviditeten slik at man kan beregne fødselstidspunktet.

Du skal huske på at p-piller ikke beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Etter et opplegg av Charlotte Floridon, lege.


Relevante artikler