Fakta om pessar til kvinner

Pessar

I dag bruker kun et fåtall norske kvinner pessar. De er utkonkurrert av p-piller og spiraler.

Pessaret som prevensjon er en effektiv og uskadelig metode, men litt kostbart i anskaffelse; 2-300 kroner. Til gjengjeld er det billig i bruk, da det kan holde i flere år hvis man passer på det. Som løpende utgift kommer imidlertid pessarkrem, som alltid skal brukes.

Det som er ideelt for én, er kanskje ikke velegnet for en annen - og omvendt. Så selv om tre av fire venninner bruker p-piller, kan det hende pessaret er best for den fjerde

Hvem kan med fordel bruke pessar?

Kvinner som kun har samleie en gang iblant, behøver ikke å være beskyttet mot svangerskap døgnet rundt - måned etter måned (slik p-piller og spiral beskytter). For henne kan pessaret være en god løsning, dersom hun bruker det riktig og hver gang.

Pessar kan anvendes av de fleste kvinner uten at det sjenerer eller er ubehagelig på noen som helst måte. Det er enkelt å bruke og det kan settes på få timer før man går i seng, dessuten er det lett å fjerne igjen. Man må behandle det fint - vaske og pudre det. Det tar liten plass i sitt lille etui, og man kan fint ta det med seg i vesken eller i en lomme.

Hvilke undersøkelser skal man ha gjennomgått før man får et pessar?

Hvis du vil ha pessar, skal du først ha tatt mål til det hos legen. Det skjer i forbindelse med en alminnelig gynekologisk undersøkelse. Det varer kun et øyeblikk og merkes knapt.

Hvordan benyttes et pessar?

Pessaret ligner en liten lue. Det er elastisk og foldes lett, slik at det uten vanskeligheter glir opp i skjeden når man setter det inn. Før det settes inn smører man sæddrepende krem på pessaret slik at det blir ekstra sikkert. Pessar uten krem duger ikke.

Når pessaret er på plass kan det ikke merkes - hverken av kvinnen eller mannen!

Det er lett å bruke pessar, og det følger en utførlig bruksanvisning medl. De fleste avtaler allikevel en kontroll av pessarets plassering hos legen, før de bruker det første gang.

Du kan selv se etter pessaret ditt en gang i blant. Er du i tvil om det er i orden, bør du kontakte legen. Legen bør under alle omstendigheter kontrollere at pessaret holder mål og passer kvinnen etter et år eller to, samt etter graviditet.

Er pessar en sikker metode?

Pessar er en sikker metode dersom det hver gang brukes sammen med sæddrepende krem. Denne tas på før samleie starter, og etterlates 6-8 timer etter at samleiet er over. En ekstra porsjon sæddrepende krem kan påføres i skjeden dersom samleiet varer over mange timer, Men pessaret må ikke tas ut i mellomtiden.

Ved riktig bruk er pessaret like sikkert som mini-piller og spiral, men dersom man slurver, er det selvfølgelig en usikker metode. Men det er også p-piller dersom man slurver med å ta dem.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler