Hva bør man ta med til fødeavdelingen?

Hva er det viktig å huske på?

Det er en god idé å ta med dine egne toalettsaker, rent undertøy, innesko og en morgenkåpe. Selv om du kanskje ikke skal være så lenge på sykehuset, kan det være utrolig forfriskende å ta en dusj og få på deg rent undertøy. Hvis du er lei av graviditetsklærene dine, kan det også være en god idé å ta med noen andre klær med til etter fødselen. Det er også praktisk å med en amme-BH. Dermed slipper du å ta BHen din av og på hele tiden.

Er du glad i musikk?

Hvis du er glad i musikk, er det en god idé å ta med noen cder eller kassetter du kan høre på. Undersøkelser har vist at å høre på musikk du er glad i kan virke både avslappende, beroligende og smertestillende.

Liker du å lese?

Tiden kan falle lang noen ganger når man venter på at fødselen skal gå i gang. Derfor kan det være godt å ha med noe å lese på. Både bøker og blader gjør nytten. Hvis det er vanskelig å lese selv, kan sikkert ledsageren din lese høyt for deg.

Hvem skal være ledsager?

Noen vil helst føde alene - andre kan ikke få nok folk med til den store begivenheten. Det er først og fremst du som bestemmer. Finn ut av hva du selv vil, og snakk med familien din om det. Noen tar også de større barna med. Dette må du selv bestemme - men tenk godt gjennom det på forhånd. Barna må ikke være for små.

Lag en ønskeliste

Det er en god idé å lage en ønskeliste med de ønskene dere har om hvordan fødselen helst skal forløpe. Skal det være dempet belysning? Vil du ha barnet opp til deg med det samme så det kan ligge på magen din? Vil du bruke smertestillende midler eller ikke? Ønsker du få eller mange rundt deg? Skriv det hele ned så legen og jordmoren har en mulighet for å lese hva dere ønsker - også når dere selv blir for utmattet eller oppslukt av det som skjer.

Bruker du noen medisin?

Selv om man generelt anbefaler gravide at de ikke skal bruke noen form for medisin under graviditeten, kan det være enkelte unntagelser. Hvis du tar medisin, skal du ta den med så legen og jordmoren vet det og har mulighet for å ta høyde for det under fødselen.

Hva skal du ha med til barnet?

Hvis du ikke vil ta med alt barneutstyret på fødeavdelingen med det samme, kan det være en god idé å pakke ferdig en bag med tingene hjemme. Da kan du lett få den brakt til sykehuset når dere skal hjem. Du skal ha følgende klart: bleier, undertøy, et sett med klær som for eksempel en genser og en sparkedrakt. En liten lue og jakke - avhengig av årstiden.

Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier og Vibeke Manniche, barnelege, Ph.D.


Relevante artikler