Kviser

Hudpleieprodukter

Hvorfor får man kviser?

I puberteten økes kroppens produksjon av mannlig kjønnshormon (androger) hos begge kjønn. Dette stimulerer talgkjertlene i huden til økt produksjon av talg (hudfett). Samtidig som produksjonen av talg økes, tettes talgkjertlenes utførselsganger til slik at talgen vanskeligere kommer ut av huden. Produksjonen fortsetter imidlertid for fullt. Kvisene oppstår på grunn av hudbakterien Propionebacterium acne som lever av talg. Under nedbrytningen av talgen dannes det avfallsstoffer og fettsyrer som irriterer talgkjertelen sånn at det oppstår betennelse i den. Dette viser seg som ømme, røde, små knuter som blir avløst av egentlige kviser med nedbrutt talg inni. Betennelsen avtar etter noen dager eller uker, avhengig av hvor hardt angrepet du er.

Hva kan gjøre at man får flere kviser?

Hva kan jeg selv gjøre?

Når skal jeg gå til lege?

Hva hvis det legen gjør ikke hjelper?

Ved å følge de rådene som er nevnt ovenfor og bruke de midlene som er til rådighet for en praktiserende lege vil det som regel skje en bedring av kvisene i løpet av 6-8 uker. Kviser krever imidlertid fortsatt behandling inntil man som regel vokser fra det engang i 20-årene.

Hvis din egen lege ikke kan få bukt med kvisene dine, skal du be om å bli henvist til en hudlege. Hudleger er eksperter på området og kan tilby en mer effektiv behandling.

Se også behandlingen av acne vulgaris.

Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege og Ulla Søderberg, spesialist.


Relevante artikler