Neseblødning

Hvor kommer neseblodet fra?

Neseblod kommer nesten alltid fra små blodårer som ligger helt forrest på neseskilleveggen eller fra den bakerste delen av nesehulen.

Hvorfor får man en neseblødning?

Oftest er det fordi man har klort seg i nesen eller fordi man har fått et slag mot nesen eller annen skade av slimhinnen.

Ved forkjølet eller influensa kan man også oppleve neseblødninger. Det samme kan skje ved tørre slimhinner på grunn av tørt inneklima, ved høyt blodtrykk og åreforkalkning eller fordi man tar en spesiell type medisin (for eksempel, blodfortynnende, acetylsalisylsyre, binyrebarkhormon som nesepulver eller spray).

Andre sjeldne årsaker til neseblødning

Faresignaler ved alvorlig neseblødning

Hvordan kan man unngå neseblod?

Man skal selvfølgelig unngå å skade nesa og unngå å klore seg. Man kan fukte luften hvis man har svært tørr luft i hjemmet. Hvis man har en sykdom som er grunnen til at man ofte blør neseblod bør, en få behandling for denne. Hvis man får medisin som kan øke hyppigheten av neseblødninger, kan man diskutere det med legen, men man bør ikke slutte å ta fast medisin på egenhånd. Man kan unngå å ta acetylsalisylsyre som smertestillende hvis man har lett for å få neseblødning.

Hva kan man selv gjøre hvis man blør fra nesa?

Sett deg opp og bøy hodet framover. Hold deg for nesen i minst fem minutter mens du puster gjennom munnen. Hvis blødningen stopper, men kommer igjen, skal du klemme sammen nesa i åtte til ti minutter. På den måten vil blodet størkne og de skadede blodårene vil lukkes igjen.

Gode råd

Ikke puss nesa de første 12 timene etter en neseblødning. Det vil nemlig ofte gjøre at skorpa løsner og du begynner å blø igjen. Når du blør fra nesa skal du ikke svelge blodet. Det kan gjøre at du blir kvalm og kaster opp. Det vil også kunne skjule et større blodtap. Hvis du har neseblødning hyppig bør du gå til legen.

Sannsynlig utvikling av en neseblødning

De aller fleste episoder med neseblødning vil man selv kunne behandle som beskrevet ovenfor. Blødningen vil da stoppe innen kort tid. Noen ganger er det likevel nødvendig å gå til legen for å få det stoppet. I sjeldne tilfelle med kraftig blødning vil man bli innlagt på sykehus.

Etter et opplegg av Lars Trier Hansen, overlege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler