Minipiller

Side om side med de alminnelige P-pillene, men klart i skyggen av dem, har norske kvinner i mer enn 20 år hatt mulighet til å bruke de såkalte minipillene. Ikke å forveksle med de alminnelige lavdose p-piller.

Hva er mini-piller?

Den heter minipille fordi innholdet av hormon i pillene er lavere enn i andre piller. Faktisk inneholder den slett ikke østrogen. Den er litt mindre sikker enn p-pillen selv når den tas etter retningslinjene. Sikkerheten er på høyde med spiralens sikkerhet.

Hvordan virker mini-piller?

Minipillen inneholder såkalt hormonet gestagen. Det fremmer dannelsen av sekretet i livmorhalsen, slik at sædcellene hindres i å få adgang til livmoren og egglederne. Derved hindres de i å møte eggcellen og befrukte den.

Hva er forskjellen på mini-piller og p-piller?

I motsetning til de alminnelige P-pillene tar man minipillen hver dag. Det er altså ikke en pause en gang om måneden. Menstruasjonene kommer som de pleier, men varer av og til litt lengre og kommer litt uregelmessig. Bivirkningene er ellers få og sjeldne.

Hvilke problemer er det med mini-piller?

Til tross for dette er minipillene aldri blitt riktig populære. Du skal nemlig ta dem meget regelmessig og helst på samme tidspunkt hver dag for å unngå blødningsforstyrrelser og ikke minst for fortsatt å være sikker på virkningen.

Glemmer du en pille eller har dårlig mage med kvalme, oppkast eller diaré, risikerer du at pillene ikke virker. Og så blir du nødt til å bruke en annen form for beskyttelse til neste menstruasjon inntrer.

Er mini-piller reseptpliktige?

Hvis du har lyst til å prøve minipiller må du snakke med legen din om det. med hensyn til resept og kontroll hos legen, gjelder nemlig de samme retningslinjene som ved p-piller.

Husk på at minipiller ikke beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler