Sæddrepende skum, krem og stikkpiller til kvinner

Hva er sæddrepende midler?

Blant de mer usikre prevensjonsmidlene til kvinner regnes de kjemiske midlene i form av stikkpiller til skjeden, skumtabletter, skum på sprayboks, gelé eller krem i tube med innføringsrør til skjeden. Alle inneholder sæddrepende stoffer.

Dessuten er disse aktive stoffene til en viss grad bakterie- og virusdrepende, noe som kan medvirke til mindre risiko for seksuelt overførbare sykdommer.

Midlene kan kjøpes på apoteket uten resept.

Hva skal man være oppmerksom på?

På samme måte som når du bruker kondom eller pessar, skal du ha de kjemiske midlene for hånden og innføre dem i skjeden umiddelbart før samleie. Virkningen er nemlig rimelig kortvarig. Det vil si mellom 30 og 60 minutter. Hvis dere fortsetter det seksuelle samværet, eller dere ikke har kommet i gang når det har gått en time, skal en ny porsjon av middelet eller en ny stikkpille opp i skjeden først.

Hvordan brukes disse midlene?

De kjemiske midlene skal helt opp i toppen av skjeden for å gi størst mulig sikkerhet. Noen midler virker etter bare tre minutter mens andre først virker når det har gått et kvarter.

En utførlig bruksanvisning om plassering og forholdsregler følger alltid med. Les den grundig og i god tid før du skal bruke middelet første gang. Prøv gjerne metoden ut på forhånd. Det vil være en god ide om dere kan være sammen om det, slik at det ikke er noe som skal skje helt febrilsk og med ryggen til i mørket eller under dynen.

Det er av avgjørende betydning at de kjemiske midlene anvendes på korrekt måte, ellers svikter prevensjonen alt for ofte.

Hvem er disse midlene mest egnet til?

De kjemiske midlene er kanskje best egnet til kvinner hvor en graviditet ikke vil være den helt store katastrofen. De kan også anvendes sammen med andre metoder som kondom eller pessar, som en ekstra sikkerhet.

Hvis du har bruk for en helt sikker svangerskapsforebyggelse kan du ikke nøye deg med et av de kjemiske midlene.

Hvis du ikke har bruk for prevensjon til daglig, men kun en gang imellom skal beskytte deg mot både graviditet og seksuelt overførte sykdommer, er en kombinasjon av kondomer og et av disse kjemiske midlene en god mulighet.

Både for menn og kvinner vil det være en god ide å ta med begge prevensjonsmidlene, hvis man skal på ferie til syden eller gjøre andre ting hvor sannsynligheten for tilfeldig sex er større enn ellers.

Hvilke midler finnes på markedet?

Sæddrepende midler til bruk alene eller med pessar fås uten resept. Spør på apoteket for mer informasjon.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler