Hva er angiografi

overskrift: Hva er en angiografi ?

Angiografi er en røntgenundersøkelse av blodårer ved hjelp av kontraststoff. Kontraststoffet sprøytes inn i årene for at man skal kunne se dem røntgenbildet. Man kan undersøke både pulsårer (arterier) og vener på denne måten.


overskrift: Når har man bruk for denne undersøkelsen?

Før brukte man angiografi til mange innledende undersøkelser når man ville vite noe om blodårenes tilstand. Undersøkelsen brukes ikke så ofte lenger fordi man har fått flere andre metoder som kan gi noen av de samme opplysningene. Disse metodene medfører mindre risiko og ubehag for pasienten. Metodene det dreier seg om er blant annet dopplerundersøkelse, CT-skanning og MR-skanning.. Allikevel kan ikke angiografien erstattes helt og i noen situasjoner er den uunnværlig.


overskrift: Hvordan foregår en undersøkelse?

Før man kan ta røntgenbildene må man sprøyte kontrastvæske inn i de blodårene man vil undersøke. Dette gjør man ved hjelp av en tynn slange, et kateter som man kan føre inn i blodårene. Ved en undersøkelse av hjertets kranspulsårer fører man ofte kateteret inn på oversiden av albuen og ved undersøkelse av halspulsårene legger man det ofte inn i lysken.


overskrift: Er angiografi farlig?

Etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege


Relevante artikler