Knuter i livmoren (Fibromatose)

Hva er knuter i livmoren?

Man sier at livmoren er på størrelse med en pære. Den har også form som en pære. Livmorhalsen er den slanke delen og ender med livmormunnen i toppen av skjeden.

Livmoren kan, bortsett fra ved graviditet, bevare sin form og størrelse gjennom hele livet. Men det hender også at den vokser fordi det danner seg bindevevsknuter i muskulaturen i livmorveggen. Man kaller dem for fibromer - eller bare muskelknuter. De kan sitte inne i selve veggen, de kan sitte på yttersiden eller de kan bule inn i livmorhulen.

Hvordan oppleves knuter i livmoren?

Uansett hvor og hvordan de sitter, er de godartede. Men de kan være plagsomme ved å tynge, trykke på tarmen, trykke på blæren eller gi anledning til kraftigere og langvarige menstruasjoner

Hvordan behandles knuter i livmoren?

Fibromene vil være der hele livet og skader ikke. Men hvis de vokser for mye, kan livmoren etterhvert få en anseelig størrelse - som en grapefrukt eller enda større - og da kan den både føles og merkes.

Hvis livmoren gir plager på grunn av fibromer, kan det overveies om den bør fjernes. Fibromer i seg selv krever imidlertid ingen behandling og altså heller ikke operasjon.

Kan man bli gravid med knuter i livmoren?

Fibromer behøver heller ikke å være en hindring for graviditet. Men hvis en kvinne med et enkelt, isolert fibrom ønsker å bli gravid, må det overveies om fibromet er så stort at det kan være til hinder i graviditeten. Hvis det er tilfellet kan operativ fjerning av fibromet være en god ide.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler