Forebyggende undersøkelse for livmorhalskreft

Overskrift: Hvor sitter livmorhalsen?

Livmorhalsen er utgangen fra livmoren. Det er også denne del av livmoren gynekologen kan se når han kikker inn gjennom skjedeutgangen.

Overskrift: Hva brukes undersøkelsen til?

Dersom en uregelmessig blødning, eller en blødning etter menstruasjonsslutt, stammer fra livmoren foretas en utskraping. Det skjer med jevne mellomrom at kvinner med blødningsforstyrrelser i aldersklassen 45-50 får foretatt en slik undersøkelse.

Overskrift: Hva skjer under selve undersøkelsen?

Gynekologen bruker et såkalt spekulum til å atskille veggene i skjeden, slik at skjeden og livmorhalsens overflate kan sees.

Heretter er det mulig, enten med vattpinne eller en spatel, å skrape litt vev av livmorhalsens overflate. Prøven sendes heretter til mikroskopisk undersøkelse.

Overskrift: Gjør undersøkelsen vondt?

Nei, undersøkelsen som sjelden tar mer enn 15-20 min. og er helt smertefri.

Overskrift: Hva kan legen se under undersøkelsen?

Overskrift: Når får jeg svar?

Som regel får du svar fra den mikroskopiske undersøkelse etter et par uker.

Overskrift: Hvor ofte bør jeg få foretatt en undersøkelse?

Du bør bli kontrollert hvert tredje år. Det minsker risikoen for at kreft i livmorhalsen rekker å utvikle seg da det som regel tar flere år før forstadiene til kreft rekker å utvikle seg til ondartede kreftceller.

Siden midten av 60-tallet er hyppigheten av livmorhalskreft mer enn halvert. Dette skyldes først og fremst at man har begynt på de forebyggende undersøkelser og behandlingen av forstadier til livmorhalskreft.

Snakk med din egen lege om å få laget en undersøkelse.

Husk at du skal også søke lege uansett dersom du får problemer med ditt underliv. Du skal f.eks. søke lege


Overskrift: Bør jeg opereres?

Hvis du har det som betegnes som lette celleforandringer er det sjelden nødvendig med operasjon. Man skal være oppmerksom på at sådanne celleforandringer kan forverres, men de kan også forsvinne av seg selv.

Ved store celleforandringer er det nødvendig at du blir fullstendig bedøvet og det forandrete område i livmorhalsen skjæres bort. Det krever at du blir sykemeldt i ca. 14 dager.

Etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege


Relevante artikler