Kreft i livmorhalsen

Hva er kreft i livmorhalsen?

Livmormunnen er dekket av en slimhinne på samme måte som i skjeden. Slimhinnen i livmorhalsen er av en helt annen type. Det kan oppstå celleforandringer i overgangssonen mellom de to slimhinnetypene. Disse kan utvikles allerede før fylte 20 år, men kan også komme etter fylte 50.

Livmorhalskreft kan behandles med operasjon så man blir frisk.

Livmorhalsen er den nederste delen av livmoren. Halsen ender i livmormunnen, som kan sees i toppen av skjeden ved en underlivsundersøkelse. Livmorhalskanalen forbinder skjeden med livmorhulen.

Hvis du setter deg på huk eller står med det ene benet på en stol, kan du med et par fingre føle opp i skjeden og merke den glatte, runde livmormunnen i toppen.

Hvordan føles oppleves i livmorhalsen?

Det er karakteristisk for celleforandringer at de ikke gir seg til kjenne ved symptomer. Du kan altså ikke merke noe som helst. Ved fremskreden sykdom kan det komme blod ved samleie.

Hvordan stiller legen diagnosen kreft i livmorhalsen?

Diagnosen kan alene konstateres ved celleprøve eller kolposkopi. Kolposkopi er når gynekologen undersøker slimhinnens overflate gjennom et kikkertformet forstørrelsesglass.

Hvis celleforandringer ikke oppdages kan de med tiden utvikle seg ytterligere og spre seg. Cellene kan bli mer aggressive og gå i dybden gjennom slimhinden. Når det skjer er det snakk om livmorhalskreft.

De mildeste formene for kreft i livmorhalsen kan kun sees ved mikroskopisk undersøkelse av den celleprøven du får tatt hos legen eller, som nevnt, ved kolposkopi. I verre tilfeller kan livmorhalskreft sees med det blotte øye av legen ved underlivsundersøkelse.

Hvordan behandles kreft i livmorhalsen?

Hvis du får konstatert livmorhalskreft, er det nødvendig med en operasjon.

I noen tilfeller kan man nøye seg med å foreta en såkalt kjegleutskjæring av slimhinnen i livmorhalskanalen. Dermed vil muligheten for å få barn bli bevart.

Men hvis forandringene bare går en anelse mer i dybden, er det nødvendig å fjerne hele livmoren.

Hvis utbredelsen er større, fjernes også egglederne og eggstokkene i tillegg til toppen av skjeden.

I andre tilfeller anbefales supplerende strålebehandling.

Hvordan er prognosen?

Jo mindre kreften har spredt seg, desto større mulighet for å bli helbredet. Oppdages sykdommen med det samme er det nesten 100% sikkert at den kan helbredes. Omvendt dør de fleste innen 5 år, om det ikke blir gitt behandling,

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler