Sex og alkoholisme

Skrevet av Haakon Aars, lege.

Overskrift:Gir alkoholisme seksuelle problemer?

Hvis du har hatt et stort forbruk av alkohol i mange år, er det mye mulig at det har påvirket både lysten og evnen din til sex. For menn vil det som regel bety impotensproblemer. Det vil si at det er vanskelig å få reisning selv om lysten og anledningen er tilstede.

Overskrift: Hvorfor har alkoholikere seksuelle problemer?

Det kan være vanskelig å finne ut av hva som er bakgrunnen til at alkoholikere periodevis får det slik. Noe av grunnen er nok de skader alkoholen påfører kroppen, spesielt lever og nervebaner. De seksuelle problemene kan også ha sammenheng med det usunne livet kroniske alkoholikere lever og/eller psykiske problemer som gjør at lyst og evne svikter.

Overskrift: Skyldes de seksuelle problemene antabus?

Mange alkoholikere som har potensproblemer mener at det er den medisinen de får - for eksempel antabus (disulfiram) - som har skylden for at lyst og evne svikter.

Man regner med at hver tiende alkoholmisbruker har seksuelle problemer. Potensen svikter også i perioder hvor de ikke drikker. Antabusen får skylden i disse tilfellene, men det er ikke riktig.

Forsøk som er gjort blant alkoholikere der halvparten fikk "juksetabletter" (placebo) og den andre halvparten fikk antabus, viser at sexlivet faktisk fungerte dårligere når det ble gitt "juksetabletter", enn når det ble gitt antabus. Forklaringen skal nok derfor søkes annetsteds.

Overskrift: Alkoholmisbruk rammer hele familien

Kvinner som lever sammen med alkoholikere har ofte også seksuelle problemer. Disse kan sammenheng med manglende lyst. Mange fortsetter samlivet i håp om at de dermed kan hjelpe mannen med alkoholproblemene hans. Noen har i tillegg alkoholproblemer selv. Men de fleste mister nok lysten fordi mannen ganske enkelt ikke er spesielt attraktiv i fylla. Tvert i mot kan han være brutal og voldelig. De fleste bryter derfor fortvilet ut av forholdet.

Overskrift: Hvordan får jeg hjelp?

Alkoholmisbruk er en ulykke i seg selv. Derfor bør du be om hjelp hvis du er i denne situasjonen. Kun ved å erkjenne problemet, og ved å få riktig og profesjonell hjelp, kan du regne med å komme ut av alkoholmisbruket ditt. Bare de færreste klarer det selv. De seksuelle problemene som kanskje følger med, kan også kun løses hvis misbruket opphører.


Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler