Allergi mot støvmidd
Hva er støvmidd allergi?
En overfølsomhetsreaksjon på proteiner i støvmiddavføring, som angriper luftveiene (høysnue og astma symptomer) og øynene. Den kan også forverre et allergisk eksem.
Støvmidden finnes i alle hjem. De er mikroskopiske dyr som trives i våre lune hjem med høy luftfuktighet og mye mat (flass fra mennesker). Midden foretrekker å bo i sengene våre. I en gjennomsnittsseng er det 10.000 midd. Når man så tenker på at vi tilbringer 1/3 av døgnet med nesa under dyna, er det gode muligheter for å puste inn støvmiddallergener
Støvmiddallergi ses hyppig. Ved allergitesting inngår derfor gjerne to typer støvmidd: Dermatophagoides pteronyssinus og D. farinae.
Hvorfor blir man allergisk mot støvmidd?
I støvmiddens avføring finnes en lang rekke proteinstoffer. Når disse pustes inn eller kommer i kontakt med hud eller slimhinner danner kroppen antistoffer mot dem. Neste gang man kommer i kontakt med samme allergen vil antistoffene binde seg til disse. Dette medfører at det frigis et stoff som heter histamin. Dette stoffet gjør at den allergiske reaksjonen utvikles.
Histamin fremkaller hevelse og irritasjon i de øvre luftveiene og gir de typiske høysnue- og astma symptomene. Det er det samme stoffet som gir utslett eller eksem hvis reaksjonen viser seg på huden. Tendensen til overfølsomhet og allergi er ofte arvelig.
I motsetning til pollen har vi støvmidd i omgivelsene hele året rundt. Derfor sier man at støvmiddallergi er en såkalt helårsallergi. Støvmiddenes avføring tørker inn og når vi går på et gulvteppe, setter oss i et møbel, rister sengetøy eller lignende fyker avføringen rundt og kan fremkalle symptomer hos støvmiddallergikere.
Hva er tegnene på støvmidd allergi?
- Høysnue, nesa renner, det klør og man nyser.
- Man klør i øynene og de renner.
- Astma - det er vanskelig å puste.
- Forverring av barneeksem
Hva kan fremkalle symptomene?
- Støvmiddallergener i omgivelsene våre.
- Luftforurensning som for eksempel tobakksrøyk.
- Nedsatt immunforsvar (på grunn av medisin eller sykdom).
Hvordan kan legen stille diagnosen støvmidd allergi?
Det er ofte nok å fortelle legen når, hvor og hvordan man får symptomene. Hudprøver og forskjellige blodprøver vil sikre at diagnosen er korrekt.
Gode råd
Man skal unngå så mange av de provoserende faktorene som mulig. Har du helårssnue eller hvis du er overfølsom over for støvmidd, vil det være en fordel hvis du kan innrette rommene du oppholder deg mest i på denne måten:
- Ha så få møbler som mulig.
- Fjern tepper, og hvis det er mulig også gardinene.
- Rens vegger, treverk og gulv med en fuktig klut. Gulvet kan bones.
- Bruk kun tepper som kan vaskes hver uke.
- Bruk sengetøy, som kan vaskes ofte, lakener av bomull, liggeunderlag som kan vaskes, og syntetiske tepper og dyner. Bruk ikke ulltepper eller vattepper.
- Bruk stoler av tre eller plastikk. Unngå polstrede stoler.
- Bruk eventuelt gardiner av plast. Tørk støv av dem hver dag.
- Bruk støvsuger og fuktige kluter til å gjøre grundig rent i huset - helst hver dag og minst 2 ganger i uken.
- Unngå støvsamlere som kosedyr, puter, tørka blomster, pyntegjenstander og leker.
- Vask sengetøy ved minst 60 grader for å drepe støvmiddene.
- La sengetøy, dyner, hodeputer og madrass henge ute 1 times tid hver dag.
- Legg dyner og hodeputer i plastposer og la dem ligge et døgn i fryseren minst en gang om måneden.
- Bruk gjerne en billig skumgummi madrass til å sove på og skift den ut hvert halve år.
- Støvmidden hater tørr og kald luft. Luft ut hver dag og unngå å bruke luftfuktere, da de kan gjøre ting verre
- Er det en fuktig kant nederst på vinduet på soverommet når du våkner om morgenen, er luftfuktigheten for høy.
- Ikke bruk sprøytegift i huset. Du risikerer at symptomene dine blir verre.
Andre gode råd
- Ikke rør gjenstander som er veldig støvete for eksempel gamle bøker og gamle klær.
- Alle andre kjæledyr enn fisk skal holdes utenfor huset.
- Når man utsettes for store mengder allergifremkallende stoffer skal man bruke en beskyttelsesmaske - for eksempel når man gjør rent.
- Forby røyking innendørs.
Tegn på mulig forverring
- Man er mer utsatt for andre luftveislidelser.
- Man er mer utsatt for ørebetennelser.
- Problemer med å sove og kronisk tretthet.
- Forverring av astma.
Hvordan er prognosen?
Hvis man har støvmiddallergi er det viktig at man så vidt mulig unngår allergener fra disse. Som allergiker har man en økt risiko for å utvikle eller forverre astma.
De viktigste våpene mot støvmidd er beskrevet ovenfor under "Andre gode råd". Symptomene kan reduseres ved hjelp av behandling, men selve overfølsomheten blir man ikke kvitt. Hvis en alvorlig støvmiddallergi er den eneste allergien man har, kan det komme på tale å forsøke hyposensibilisering ("vaksinasjon" mot støvmidd). Dette gjøres med hyppige injeksjoner av allergenet i stigende doser i en periode på opp til 5 år.
Hvilken medisin kan hjelpe mot allergi ?
- Antihistaminer (Overfølsomhets-hemmende) som tablett eller injeksjon nedsetter overfølsomhets-reaksjonen ved lette til alvorligere symptomer.
- Nesemidler, Kromoglikat (Allergicelle-hemmende), Antihistaminer (overfølsomhetshemmende) og slimfrigivelseshemmende alene og i kombinasjon ved lette til alvorligere symptomer eller sammen med andre midler.
- Nesemidler, binyrebarkhormon (Hevelses-dempende hormoner) ved lette til alvorligere symptomer eller sammen med andre midler.
Allergener til tilvenningsbehandling (hyposensibilisering) mot kjente overfølsomhetsfremkallende stoffer gjennom innsprøytninger av små mengder av det overfølsomhets-fremkallende stoff. Dette hindrer immunsystemet i å frembringe så meget histamin. Det er en meget langvarig behandling.
Ved astma symptomer kan noen av de nedenstående midler brukes:
- Luftveismuskel-avslappende midler med kortvarig virkning ved milde ikke daglige symptomer eller sammen med hevelses-dempende hormoner [Kortison]. Kan brukes ved plutselige forverringer
- Inhalasjonsmidler, Luftveismuskel-avslappende [beta2agonister] med korttids virkning.
- Tablett, slimdannelseshemmende og luftveisutvidende kan brukes sammen med luftveisavslappende midler [beta2agonister] eller forebyggende ved anstrengelsesutløst astma.
- Inhalasjonsmidler, luftveismuskel-avslappende [Cholin-hemmende] med korttids-virkning alene og i kombinasjon med luftveismuskel-avslappende [beta2agonister].
- Inhalasjonsmidler, binyrebarkhormon (hevelsesdempende hormoner) ved daglige symptomer som krever bruk av luftveismuskelavslappende midler daglig.
- Luftveismuskel-avslappende midler med langvarig virkning ved alvorlige daglige symptomer sammen med hevelses og irritasjons-hemmende midler.
- Inhalasjonsmidler, luftveismuskelavslappende [beta2agonister] med langtids virkning
- Tabletter og injeksjon, luftveismuskelavslappende [beta2agonister]
- Tabletter, mixtur, injeksjon og stikkpiller, luftveismuskelavslappende [Theophyllin og liknende] med langtids virkning.
- Tabletter og injeksjon, Binyrebarkhormon (hevelsesdempende hormoner) ved kraftige forverringer av symptomene som oftest i forbindelse med sykehusinnleggelse
Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege. Oppdatert i 2015.