Soleksem og sommerkviser

Soling

Hva er soleksem?

De fleste av oss trives med solskinn. Vi nyter solen når den er der. Vi blir brune og varme og har det deilig. Det er imidlertid noen som tåler direkte solstråling dårlig. Det er de som i forveien er meget bleke i huden og som har lyst eller rødt hår. De blir fort solbrente hvis de ikke passer på. De er også mer utsatt for å få utslett av soling hver vår og sommer. Det arter seg som et slags eksem eller sommerkviser.

Hvordan oppdages soleksem?

Soleksem kan vise seg som et kløende utslett satt sammen av ganske små, bleke blemmer eller eksemlignende flater i huden.

Hvem får soleksem?

Det er spesielt barn og unge som får soleksem av denne typen, og det kommer dessverre ofte tilbake år etter år. Bare i vinterhalvåret er huden noenlunde normal. Etter 40-50 års alder forsvinner det ofte, men det er jo lenge til når man bare er 15.

Hva er sommerkviser?

Det er noen som hver vår og sommer plages av et kviselignende utslett i talgkjertlene i ansiktet , på halsen og ofte ned på forsiden av brystet. Man kaller det for sommerkviser eller Mallorcaakne.

Hvordan unngår man soleksem og sommerkviser?

Det er naturligvis irriterende hvis man er på ferie for å bli brun og pen, og det så ender med at man kommer hjem med utslett. Vi vet dessverre ikke hvorfor det er noen som reagerer på denne måten på strålene fra solen. Vi vet likevel hva som kan gjøres for å unngå det.

Hvis du er blant dem som får soleksem eller sommerkviser, er det bare en ting å gjøre. Det er å benytte en solkrem eller olje med med relativ høy solfaktor. Solfaktoren forteller hvor effektivt middelet hindrer de skadelige delene av solens stråler i å nå huden din. I din situasjon bør du begynne med et tosifret faktortall. Det vil si 10-12-14 eller mer.

Kanskje kan du, når huden etter en uke eller to med sol har vennet seg til solens stråler, langsomt gå ned i solbeskyttelse og anvende et middel med lavere faktortall.

Hva er lysutslett?

Lysutslett kan også oppstå som resultat av en såkalt fotokjemisk prosess. Visse medikamenter som tas på grunn av sykdommer kan gjøre huden ekstra følsom for solens stråler. Det samme gjelder det du eventuelt smører huden med, for eksempel parfymer og såper. Visse optiske blekemidler kan ha samme virkning. Spesielle planter som hundekjeks og tromsøpalmer har en saft som gir avlange blemmer og røde striper hvis du kommer i kontakt med den om sommeren.

Det sier seg selv at de fotokjemiske lysutslettene kan unngås hvis man unngår de stoffene som er med i prosessen. Snakk eventuelt med legen din om dette før du drar på ferie.

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler