Fjerning av livmoren

Når er det nødvendig å fjerne livmoren?

Ved sykdom i livmoren kan det være nødvendig å fjerne den. Helt nødvendig er det hvis det konstateres kreft i livmorhulen og i visse tilfeller av kreft i livmorhalsen. Dette er for øvrig to helt forskjellige kreftformer.

Hvis livmoren vokser seg veldig stor på grunn av muskelknuter hender det også at man anbefaler å fjerne livmoren. Derimot hører det til sjeldenhetene at man foretar hysterektomi, som fjernelse av livmoren kalles, selv ved vanskelige blødningsforstyrrelser. Først vil man forsøke å styre blødningene mot det normale ved hjelp av hormoner eller andre former for medikamentell behandling.

Hvis dette slår feil, og det ikke er andre forklaringer på blødningen, er hysterektomi en sannsynlig mulighet.

Operasjonen foregår under full bedøvelse og som regel gjennom et snitt nedentil på magen - enten på tvers eller på langs. I noen tilfeller foretas operasjonen nedenfra - livmoren fjernes altså gjennom skjeden.

Ved operasjon fjernes hele livmoren, men eggledere og eggstokker blir tilbake hvis de ser sunne og friske ut. Toppen av skjeden lukkes. Seks - åtte uker etter operasjonen er du bra igjen.

Fjerning av livmoren medfører naturligvis at det ikke lenger kommer noen menstruasjon og at du ikke lengere kan bli gravid. Men alt annet er ellers uendret. Du produserer fortsatt hormoner så lenge du har dine eggstokker og de fungerer. Når disse stopper å fungere kommer du altså også i overgangsalderen på samme måte og tidspunkt som alle andre kvinner.

Din sexlyst vil også være uendret. I skjeden er det like god plass som før. Noen kvinner opplever til og med, at deres sexliv bedres. Bekymringene som følge av plagene i livmoren er vekk, og det kan i seg selv gi en bedre livssituasjon.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler