Kreft i livmoren

Hva er kreft i livmoren?

Livmoren er en muskel med et slimhinnebekledt hulrom. Frem til overgangsalderen bygges slimhinden opp hver måned og avstøtes under menstruasjon,, med mindre du har blitt gravid i mellomtiden. Hvis det oppstår celleforandringer i slimhinnen de siste årene før blødningene opphører eller i årene etter, kan du utvikle kreft i livmoren. Dette må ikke forveksles med kreft i livmorhalsen, som er en helt annen sykdom.

Livmorkreft kan behandles med operasjon slik at man blir helt frisk.

Man vet ikke med sikkerhet hva det er som får slimhinnen til å vokse og utvikle seg ondartet. I noen tilfeller kan tilskudd av østrogen - kvinnelig kjønnshormon - medvirke til det.

Dette har dessverre ført til den misforståelsen at kjønnshormoner alltid fremkaller livmorkreft. Det har gjort en del kvinner skeptiske til å ta hormontilskudd, og det er synd for dem som har bruk for det.

Kreft i livmoren utvikles meget sjeldent før 40 års alderen, og er langt mer alminnelig etter fylte 60 år.

Hvordan oppleves sykdommen?

Det første symptomet vil være blødning fra underlivet. Den kan være som en menstruasjon, men ofte mye svakere - eventuelt bare som en brunsvart utflod.

Gode råd

Alle kvinner som opplever en plutselig og uanmeldt blødning etter overgangsalderen, bør med det samme henvende seg til legen.

Utviklingen av livmorkreft går som regel langsomt, men det må ikke få deg til å late som om ingenting er hendt hvis du blør i utide.

Hvis du svarer på kroppens signaler og blir undersøkt og behandlet, kan du regne med å bli helt frisk selv om du har kreft i livmoren.

Hvordan stiller legen diagnosen kreft i livmoren?

Det bør alltid tas en liten utskrapning eller utsuging av slimhinnen fra livmoren, hvis forholdene er som nevnt ovenfor. Dermed kan det avgjøres om det er ondartede forandringer eller forstadier til forandringer i slimhinnen.

Hvordan behandles kreft i livmoren?

Ved kreft i livmoren bør man la seg operere. Man fjerner da livmoren.

Noen ganger gir man supplerende strålebehandling eller behandling med hormoner.

Hvordan er prognosen?

Hvis det viser seg at du har livmorkreft og blir operert, er det overveiende sannsynlig at du vil bli helbredet ved behandlingen

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler