Din første menstruasjonen

Hvorfor får jenter/kvinner blødninger?
- Når jenter blir kjønnsmodne - det betyr at de blir i stand til å få barn - begynner kroppen deres å fremstille kvinnelige kjønnshormoner. Hormoner er noen stoffer i kroppen som styrer forskjellige ting. Kjønnshormonene hos jenter/kvinner styrer modningen av kvinnens egg og når blødningene hennes kommer. Menstruasjonen/blødningene er en naturlig, periodevis blødning fremkalt av de kvinnelige hormonene.
- Menstruasjonen/blødningen er et sunnhetstegn - den viser deg at kroppen din fungerer som den skal.
- I noen kulturer markerer man det når en jente får sin første menstruasjon/blødning. Noen holder en fest, andre gir en gave.
- Det er også en god idé å snakke med sin mor om menstruasjoner/blødninger, om hvordan det har vært hos henne, og om hun kan gi deg noen gode råd. Hvis du synes det er vanskelig å snakke med din mor om det har du kanskje en søster, en kusine eller lignende du kan snakke med. Du kan alltid snakke med helsesøster på skolen.
Hvor blør man?
- Blødningen kommer ut av skjeden på jenter/kvinner. Når man begynner å blø ser man det ofte som blod i underbuksene eller som blod på toalettpapiret når man har tørket seg etter et toalettbesøk. Det føles varmt og vått.
Er det farlig å blø/menstruere?
- Nei, det er IKKE farlig å blø/menstruere. Menstruasjonen er helt naturlig og normal. Den stopper av seg selv etter 4-7 dager.
- Menstruasjon er normalt for jenter/kvinner, og du skal ikke gjøre noe for å stanse den. Bruk menstruasjonsbind så det ikke blør ut på tøyet.
Hva skal du ha klart før den første menstruasjon/blødning?
- Det er en god idé å ha kjøpt en pakke menstruasjonsbind du kan ha liggende på rommet ditt eller på badeværelset, slik at du har bind i huset når du begynner å blø. Det er praktisk og beroligende å vite at de ligger der, og du behøver ikke å bruke papir eller vatt, som ikke er så behagelig.
- Menstruasjonsbind er også bedre enn vatt fordi blodet ikke renner igjennom dem. Når menstruasjonen/blødningen begynner, setter du bare bindet fast innvendig i trusene dine - dette vil fange opp blodet.
- Det kan også være en god idé å ha et bind i skolesekken i tilfelle menstruasjon skulle begynne mens du er på skolen. Man kan få bind som er pakket enkeltvis i plastposer, og et slikt bind er lett å ha med i sekken. Hvis du ikke har bind med på skolen, og du begynner å få menstruasjon/blødninger, kan du få dem hos helsesøster på skolen eller hos en lærer.
Hva gjør man med bindet?
- Når du skal skifte bind, og skal kvitte deg med det brukte bindet, så pakk bindet inn i et par omganger toalettpapir eller, hvis de bindene du har er pakket i plastposer, legg bindet i en av posene. Det innpakkede bindet legges så i en beholder på badeværelset. En slik beholder står nesten alltid ved siden av doen.
- Hvis du ikke kan bli kvitt bindet på badeværelset, kan du ta det innpakkede bindet i bukselommen og kaste det, når du kommer i nærheten av en søppelbøtte. Det er en dårlig idé å kaste bindet i toalettet, fordi de suger til seg vann og svulmer så mye opp at de kan stoppe til toalettet.
Når får man menstruasjon/blødninger?
- I dag er det mest vanlig at menstruasjonen/blødningene begynner når jenter er mellom 10 - 16 år. Den gjennomsnittlige alderen er 12, 5 år. Kvinner blør til de er 45 - 55 år. De fleste menstruerer/blør 5-7 dager av gangen.
- Man har ikke menstruasjoner når man er gravid.
Hvor ofte menstruerer/blør man?
- Man menstruerer ca. en gang i måneden. Menstruasjonen varer fra 4 -7 dager og så er det ca. 24 dagers pause til neste menstruasjon. Disse periodene kan være veldig forskjellig fra jente til jente.
- Prøv å skrive dagene opp i en kalender, slik at du etter noen ganger kan se hvor mange dager som går mellom hver gang. Deretter kan du regne deg frem til neste gang du skal ha menstruasjon.
Hva er det egentlig som skjer i kroppen ved menstruasjon/blødninger?
- I kvinnens kropp finnes det noen organer som bare jenter/kvinner har. De heter eggstokker, eggledere, livmor og skjede. Eggstokkene fremstiller egg og hormoner.
- Egglederne sender egget fra eggstokken til livmoren. Livmoren er den muskelen hvor egget kan sette seg fast hvis det er blitt befruktet av en sædcelle.
- Skjeden fører fra livmoren og ut i kvinnens ytre kjønnsorganer. Skjeden er altså åpningen fra livmoren og ut. Skjeden har flere funksjoner. Den fører blodet fra livmoren og ut av kroppen. Den er kanalen som barnet blir født gjennom. Skjeden er også den åpningen der mannen fører sin penis inn i kvinnen ved samleie.
- Når jenta er gammel nok trer hormonene i aksjon i kroppen hennes.
- Hormonene har vært der hele tiden, men de har ligget i dvale.
- I eggstokken fremstilles et hormon som heter østrogen. Østrogen påvirker slimhinnen i livmoren og får den til å vokse og utvikle seg.
- Etter 10-14 dages påvirkning av østrogenet frigir eggstokken et egg. Samtidig begynner fremstillingen av et annet hormon. Det andre hormonet kalles progesteron.
- Egget har nå vandret fra eggstokken, via egglederen og ned i livmoren. Hvis egget ikke har møtt en sædcelle, og derfor ikke er blitt befruktet, stopper fremstillingen av progesteron. Når fremstillingen av progesteron blir mindre og etterhvert stopper helt, løsner slimhinnen i livmoren. Det er når slimhinnen løsner at jenta/kvinnen får sin månedlige menstruasjon/blødning. Alt i alt tar en slik periode ca. 28 dager - deretter begynner det hele på ny igjen.
Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier.