Sigarer skader blodkarene

Kun en enkelt sigar er nok til å svekke funksjonen av blodkarene i flere timer etterpå, selv om man ikke trekker røyken ned i lungene.

Av Jerk Langer, lege

Det viser en studie fra 2002, som stiller spørsmålstegn ved om sigarer reelt sett er et sikkert alternativ til sigaretter.

Mange mennesker har en oppfatning av at sigarer ikke er så farlige fordi røyken ikke innhaleres på samme måte som ved røyking av sigaretter. Men det avviser forskerne bak denne undersøkelsen, skriver fagtidsskriftet American Heart Journal.

Undersøkelsen av 29 ikke-røykere i alderen 29 til 45 år har studert røykens virkning på de såkalte endotel-cellene, som dekker innsiden av blodkarene med et tynt lag. Endotel-cellene danner stoffer som normalt kan utvide arteriene.

Forskerne fant at etter at forsøkspersonene hadde røykt en enkelt sigar, var endotel-cellene så svekket i de påfølgende timer at arterien i albuen bare kunne utvide seg en tredjedel av det som var tilfelle i kontrollgruppen. Skade på endotel-cellenes funksjon er et av de første skritt i utviklingen av åreforkalkning.

Kilde: American Heart Journal 2002; 143: 83-86

(Sist oppdatert i 2002)


Relevante artikler