Mollusker ("vannvorter")

Hva er mollusker?

Molluscum contagiosum er en virusinfeksjon i huden som viser seg som små lyserøde, perlelignende knopper - vorter. Viruset smitter ved direkte eller indirekte kontakt.

Dette er en godartet lidelse. Den kan oppleves i alle aldre, men det er hyppigst hos barn. De enkelte vortene forsvinner av seg selv etter noen måneder.

Hvordan får man mollusker?

Man smittes med et virus, poxvirus, som forårsaker molluskene. Smitten kan skje ved direkte kontakt, også seksuelt, eller ved indirekte kontakt, for eksempel ved bruk av felles håndkle. Fra man er smittet, går det to til fire uker før vortene bryter ut.

Hvilke symptomer gir mollusker?

Vortene er en til fem millimeter store, lyserøde, perlelignende knopper på huden. Etterhvert får de gjerne en liten fordypning i midten (navlefenomenet). Molluskene kan ses i ansiktet, på kroppen, på armer og ben.

Ved seksuelt overført smitte er mollusklene ofte lokalisert på kjønnsorganene, lårene eller den nederste delen av magen.

Gode råd

Hvordan stiller legen diagnosen mollusker?

Diagnosen stilles utfra vortenes typiske utseende.

Hvordan er prognosen?

Dette er en godartet lidelse, og mollusklene forsvinner av seg selv i løpet av noen måneder.

Hvordan behandles mollusker?

Vanligvis gis det ingen behandling fordi lidelsen går over av seg selv og ikke er smertefull. Større eller sjenerende mollusker kan imidlertid skrapes av under lokalbedøvelse eller fryses bort med flytene gass. Eventuelt kan man bruke et vortemiddel som pensles på én gang i uken.

Etter et opplegg av Hanne Korsholm, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler