Skjev neseskillevegg eller feil ved neseskilleveggen

Hva er skjev neseskillevegg?

Neseskillevegg

Neseskilleveggen er veggen mellom de to neseborene. Den deler normalt nesehulen i to like store deler. Den forreste delen av skilleveggen består av brusk mens den bakre er av ben. Overgangen mellom de to delene kan føles ca ut for øyekrokene.

Når neseskilleveggen står så skjevt eller er så ujevn at luftpassasjen gjennom det ene nesebor hemmes snakker man om skjev neseskillevegg. Neseskilleveggen kan godt være skjev selv om det ikke kan ses utenpå nesen. Den kan også godt være skjev uten at man har noen plager av det. Ofte er den S-formet så den hemmer luftpassasjen i begge neseborene.

Hvordan får man en skjev neseskillevegg?

Feilstilling av neseskilleveggen kan være medfødt eller skyldes operasjoner på eller slag mot nesen. De hyppigste årsakene til den siste formen er slagsmål og fallulykker. Det er mulig at man kan få en skjev neseskillevegg under den raske veksten i puberteten.

Når bør man være særlig oppmerksom?

Hva kan man gjøre for å unngå feilstillinger av neseskilleveggen?

Du kan beskytte deg mot neseskader blant annet ved å:

Hvordan stiller legen diagnosen?

Som regel vil bruke en pannelampe og en spesiell tang til å holde neseborene åpne så hun/han kan kikke inn i nesa. Legen vil også kjenne på utsiden av nesa. Utfra hva hun/han ser og kjenner og hva du forteller vil legen kunne stille diagnosen.

Gode råd

naeseskillevægsfejl3.jpg

Aktivitet

Tegn på mulig forverring

En skjev neseskillevegg som gir symptomer kan medføre gjentatte episoder med neseblod, hodepine, hyppige forkjølelser og hyppig og langvarig bihulebetennelse.

Hvis man ikke har problemer med en skjev neseskillevegg, vil man sannsynligvis heller ikke få det. Hvis man derimot har problemer vil en operasjon som regel kunne bedre eller fjerne disse helt.

Hvordan kan en skjev neseskillevegg behandles?

En feilstilling av neseskilleveggen som krever behandling vil bli operert. Operasjonen har som mål å bedre plassforholdene i nesen. Inngrepet kan gjøres på forskjellige måter, men hovedtrekkene er at man flytter ben og brusk eller bare fjerne brusken under slimhinnen. Det sistnevnte anses av noen leger for å være uten virkning. Som regel varer operasjonen mindre enn en time, men hevelsen etterpå gjør ofte at man må vente på bedringen. Noen ganger kan det gå over en måned før den fulle effekt av operasjonen kan merkes.

Etter et opplegg av Lars Trier Hansen, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler