Forstoppelse hos spedbarn (0-6 måneder)

spedbarn

Hva er forstoppelse hos spedbarn?

Forstoppelse er en tilstand hvor avføringen blir fastere og hardere. Barnet vil ha problemer med, eller ha smerter, ved avføring. Samtidig tar det lenger tid mellom hver avføring enn normalt.

Årsaker til forstoppelse hos spedbarn

Barnet som ammes

Et barn som ammer vil sjeldent få forstoppelse fordi morsmelkens sammensetning passer til barnets fordøyelsessystem. Morsmelken inneholder blant annet en del ikke helt nedbrytbare eggehvite- og sukkerstoffer. Hos ammende barn finner man også flere sukkernedbrytende bakterier i tykktarmen. Dette gjør at tarmen bedre kan holde på vannet, som ellers ville ha blitt sugd opp fra tykktarmen. Avføringen blir bløtere og dermed lettere for barnet å kvitte seg med.

Avføringsmønster

Det er normalt å ha avføring fra flere ganger daglig til en gang i uken eller enda sjeldnere. Det kan i noen tilfeller gå helt opp til tre uker mellom hver avføring. Hvis barnet plages av at det tar så lang tid imellom hver avføring vil man behandle med laktulose. Ammende barn har som oftest hyppig, remuladefarget avføringe de to-tre første månedene.

Barn som får melk fra flaske

Forstoppelse er en hyppig tilstand hos barn som får melk fra flaske. Dette henger sammen med at sammensetningen i morsmelkerstatningene ikke er helt den samme som i morsmelken. Dette er ikke mulig å lage. Man er nødt til å ha et høyere innhold av de ulike næringsstoffene i morsmelkerstatningene. Dette er for å sikre barns ulike behov, og fordi opptaket av noen næringsstoffer ikke er så effektiv som fra morsmelken. Morsmelken forandrer seg i takt med barnets alder og behov, mens morsmelkerstatningen er den samme hele tiden. Dette vil gjør at morsmelkerstatningen er litt vanskeligere å fordøye.

Avføringsmønster

Et barn som kun får morsmelkerstatning vil som oftest ha færre avføringer enn ammende barn. Man skal være oppmerksom på at barnet skal ha avføring daglig for å unngå forstoppelse. Avføringen vil ha en tykkere konsistens og en mer grønnlig farge.

Barn som er 4-6 måneder gamle og som har startet på overgangskosten

Avføringens hyppighet, konsistens og utseende avhenger av kosten barnet får. Når barnet starter på overgangskosten, vil avføringen komme til å ligne ”alminnelig” avføring med hensyn til lukt og konsistens. Her ser man at noen barn får litt hard mage. Dette er fordi tarmsystemet må venne seg til den nye sammensetningen av næringsstoffer. Etter hvert som barnets kost består mer og mer av fast føde, kan hard mage skyldes væskemangel.

Avføringsmønster

I perioden hvor barnet går over til fastere føde, kan man se at avføringsmønsteret vil forandre seg. Barnet vil ha avføring fra få ganger daglig til to-tre dagers mellomrom.

Den onde sirkel

Når et barn først har fått forstoppelse, kan det starte en ond sirkel. Det er vondt å presse ut en stor og hard avføring. Det kan oppstå revner i endetarmen, som kan blø og øke smerten ytterligere. Barnet vil ubevisst begynne å holde avføringen tilbake for å unngå smerten.

Dette fører til at maten blir lenger i tykktarmen, det suges enda mer væske tilbake til kroppen og avføringen blir enda hardere. Slik får barnet forstoppelse. Et barn som har forstoppelse har ofte kolikksmerter. Dette er på grunn av den store mengden avføring i tarmene som fører til ytterligere utvidelse og bevegelse av tarmene. I noen tilfeller kan barnet få mindre lyst på mat og kanskje gulpe litt.

Andre årsaker til forstoppelse hos spedbarnet

Oftest er forstoppelse i spedbarnsalderen en tilstand i seg selv, som er et resultat av maten barnet får. Det kan også være et symptom på sjeldne sykdommer. Her vil barnet ofte også ha andre symptomer som for eksempel manglende vektøkning og dårlig trivsel. Da vil det ikke være nok å behandle barnet ut i fra veiledning under.

Snakk med en lege hvis du er i tvil!

Hva kan man gjøre selv?

Massasje av barnets mage

Noe som alltid er godt er å massere barnets mage. Du kan gjerne bruke litt olje. Man starter ved navlen og masserer utover i sirkelbevegelser, med klokken. Det er selvfølgelig viktig å følge med på om barnet slapper av og liker massasjen.

Bevegelse er bra

Et eksempel er å lage sykkelbevegelser med barnets ben, gjerne en rask tur. Dette vil gi bevegelse til magemusklene, som vil trykke på tarmene og dermed få dem til å bevege seg mer. Bevegelse i det hele tatt vil gi denne virkningen.

Et varmt bad

Et varmt bad kan hjelpe barnet til å slappe av, og eventuelt være med på å lette avføringen. Man kan i tillegg massere barnets mage, hvis det kan hjelpe barnet til å slappe bedre av.

Vask og vaselin

Vask eventuelt barnets rumpe og smør litt krem eller vaselin rundt endetarmsåpningen. Ikke før et termometer eller lignende opp i barnets endetarm for å stimulere avføringstrangen, da dette kan gjøre vondt verre.

Følg doseringsanvisninger

Hvis barnet får morsmelkerstatning, må man være oppmerksom på doseringen gitt på pakken. Det er viktig å følge denne nøye, da overdosering kan gi forstoppelse.

Ekstra væske

Man kan også gi ekstra væske i form av avkjølt, kokt vann.

Forskjellige typer av morsmelkerstatning

Det finnes forskjellige typer morsmelkerstatning på markedet. Kanskje noen passer barnet bedre enn andre.

Grøt og frukt-/grønnsaksmos

Spedbarn som er fire til seks måneder gamle kan begynne å bli introdusert for mer grøt, frukt- og grønnsaksmos. Grøt, frukt- og grønnsaksmos er rikt på fiber som motvirker forstoppelse. Sviskemos er bra.

Man skal også være oppmerksom på at barnet får nok væske, gjerne vann. Det er greit å ta vann fra kranen, siden vannet ikke behøver å være kokt lenger.

Hvordan kan man behandle forstoppelsen?

Hvis forslagene som er gitt ikke er nok, anbefales det å gi avføringsmidlet Laktulose. Dette kan kjøpes på apoteket. Før man starter behandlingen er det en god ide å snakke med enten lege eller helsesøster.

Behandlingen gis til barnets avføring har blitt normal. Det tar ca. syv til ti dager. Etter dette trapper man ned over noen uker. Noen barn har behov for behandling over lenger tid. Snakk med helsesøster om dette. Denne behandling brukes hyppigst til barn som bruker morsmelkerstatning.

Etter et opplegg av Jane Tanghøj, helsesøster..

Oppdatering: Laktulose ved forstoppelse er kontraindisert.


Relevante artikler