Slik sikrer du barn i bilen

Ta sikkerhet i bilen alvorlig

Barn som ikke sitter fastspent i bilen eller som ikke sitter i barnesete, kan kommme alvorlig til skade dersom bilen kommer ut for en ulykke. Det er spesielt farlig for barn å bli utsatt for bilulykker fordi de har et forholdsmessig stort hode i forhold til kroppsvekt, og dette gjør at de bli kastet frem med hodet først dersom bilen skulle kræsje.

Hvem skal ha setebeltet på i bilen?

Alle skal benytte sikkerhetssele i bilen. Dette gjelder barn i alle aldre, såvel som voksne.

Et barn som fra begynnelsen har vært vant til å bruke barnesete protesterer heller ikke med å sitte i stolen sin for barnet kjenner ikke til annet enn at når det sitter i en bil skal det også sitte fastspent i barnesete.

Hvilket sikkerhetsutstyr anbefales til nyfødte (fra fødsel til 9 mdr.,eller opp til 10 kg)?

Den nyfødte baby kan sikres i en babybilstol. Bilstolen kan plasseres på bilens fremre passasjersete med barnets rygg vendt mot kjøreretningen. Dette gjelder kun dersom det ikke er montert en airbag ved dette setet, eller dersom airbagen kan slåes av når barnet sitter der.

Forsetet skal rykkes så langt tilbake som mulig og det skal være en avstand på minst 20 cm fra instrumentbrettet til barnestolen, så barnet ikke skades ved en frontal påkjørsel. Hvis det er airbag ved passasjersetet foran skal barnestolen plasseres i baksetet med barnets rygg mot kjøreretningen. Stolen festes både på for- og bak-setet med bilens trepunkts-sele.

Vær oppmerksom på at en baby ikke bør sitte mer enn 20-30 minutter om dagen i en bilstol, da barnets muskler i ryggen ikke er utviklet nok til det. Dersom babyen ikke kjører i bil hver dag kan de tåle lengre turer, men husk å ta pauser i bilkjøringen.

Dersom barnets hode begynner å stikke opp over stolens kant er stolen for liten.

Hvilket sikkerhets-utstyr anbefales til barn fra 9 mdr - 4-5 år (9-18 kg)?

For barn mellom 9 og 18 kg, anbefales godkjente bilseter for barn. De kan enten plasseres på passasjersetet foran, vendt bakover, eller i et av baksetene, forover eller bakovervendt. Det er sikrest for barnet å sitte bakovervendt. Bilstolen skal festes med bilens trepunktsseler. Det er viktig å følge instruksene for plassering av stolen til punkt og prikke.

Hvilket sikkerhets-utstyr skal benyttes til barn 3-6 år eller 15- 25 kg?

For barn mellom 15 og 25 kg, anbefales godkjente bilstoler for denne vektklassen. De plasseres i baksetet, og vender oftest fremover. Disse setene kan festes med bilens sikkerhetsseler.

For denne vekt og aldersgruppe kan man benytte bil-puter. Denne festes med bilens sikkerhetssele. En bil-pute gir ikke så mye beskyttelse til rygg, nakke og barnets hode som en bil-stol. Ved bruk av bil-puten er det viktig å se til at sikkerhetsselen sitter riktig på barnet. Den skrå selen, skal sitte ned over brystet og skulder. Dersom selen sitter over barnets hals er bil-puten for liten.

Hvilket sikkerhets-utstyr benyttes til barn over 140 cm?

Når barnet er blitt 140 cm høyt kan det benytte bilens sikkerhetsseler. Barnet skal sitte i bilens baksete.

Hvorfor er airbag farlig for barn?

Airbagger ble konstruert for å beskytte voksne personer på ca. 75 kg. De har så stor oppblåsningskraft og sitter så lavt at dersom det sitter et barn foran en airbag og denne blir utløst er det fare for at det kan bli kvalt.

Et barn som er yngre enn 12 år må aldri sitte på et forsete hvor det er montert en aktiv airbag. Når et barn på 12 år eller eldre skal sitte i forsetet skal setet rykkes så langt tilbake som mulig.

En baby-stol må aldri monteres hverken forlengs eller baklengs på forsetet i en bil med aktiv airbag. Den finnes biler hvor man kan slå av airbagen. I så fall er det viktig å huske å slå den av, dersom det skal sitte et barn i baby-sete der. Videre er det viktig å huske å ta den på igjen, når en voksen person skal sitte i setet.


Relevante artikler